Русия вижда рискове от участието на неарктически държави от НАТО във военната дейност на алианса в северните ширини и отбелязва рисковете от неволни инциденти със силите на алианса в Арктика. Това каза за ТАСС Николай Корчунов, върховен посланик на руското външно министерство, председател на Комитета на висшите служители на Арктическия съвет.

"Интернационализацията на военните дейности на Алианса във тези ширини, която включва неарктически държави от НАТО, не може да не предизвика безпокойство. В тази връзка съществуват рискове от непреднамерени инциденти, които освен рискове за сигурността, могат да причинят и сериозни щети на крехка арктическа екосистема", каза дипломатът.

"Засилената напоследък активност на НАТО в Арктика предизвиква загриженост. Наскоро в северната част на Норвегия се проведе друго мащабно военно учение на алианса, което според нас не допринася за гарантиране на сигурността в региона", каза дипломатът.

"Русия възнамерява да продължи да се придържа към конструктивни подходи за взаимодействие в Арктика. Укрепвайки нашия суверенитет във високите географски ширини, ние оставаме отворени за сътрудничество с всички, както арктически, така и нерегионални заинтересовани държави и организации, които споделят нашето разбиране за необходимостта от устойчиво развитие на този регион. Очакваме възможно най-скоро възобновяване на пълномащабната работа на Арктическия съвет", каза той.

Според него влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще се отрази негативно на сигурността и доверието в Арктика. "Разширяването на НАТО за сметка на традиционно извънблокови страни няма да допринесе за сигурността и взаимното доверие в Арктика, което Русия последователно застъпва", каза той, коментирайки възможното влизане на тези страни в алианса.

Членство в НАТО няма да укрепи сигурността на Швеция и Финландия, убеждава Москва

Членство в НАТО няма да укрепи сигурността на Швеция и Финландия, убеждава Москва

Не било ясно защо двете страни трябва да се превръщат в нова граница на конфронтация между НАТО и Русия

По думите му, в момента се водят дискусии по този въпрос в Стокхолм и Хелзинки. "Бих искал да отбележа, че дългогодишният ангажимент на Стокхолм и Хелзинки към политиката на необвързаност с военните съюзи е важен фактор за стабилността и сигурността в региона на Северна Европа, на европейския континент като цяло", подчерта Корчунов.

В четвъртък Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще укрепи западните си граници, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО.

"В началото на март 2022 г. Съединените щати, Канада, Дания, Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия, позовавайки се на военната специална операция на Русия в Украйна, спряха участие в Арктическия съвет. Заоадните страни обясняват, че става въпрос за "временно замразяване", което не изисква промяна в състава на участниците и формата на работа на тази организация. Очевидно е, че е невъзможно ефективно да се гарантира устойчивото развитие на Арктика без Русия, страна, която представлява около 60% от арктическото крайбрежие и където живее повече от половината от населението на региона (2,5 милиона души)", допълва той.

"Преустановяването на дейността на Арктическия съвет води до факта, че рисковете и предизвикателствата на "меката" сигурност в Арктика, с които Съветът като цяло ефективно се справяше преди, ще се увеличат", каза Корчунов, обяснявайки, че темата за военната сигурност не е в мандата на Арктическия съвет. "Убедени сме, че в Арктика няма проблеми, които да изискват военно решение".

Русия предупреждава Запада за негативните последици от опитите за създаване на формати, алтернативни на Арктическия съвет. "Възможните опити за формиране на някакви алтернативни структури за сътрудничество в Арктика при сегашните условия ще доведат само до създаване на разделителни линии и засилване на центробежните тенденции, което ще се отрази на колективните принципи, от които традиционно сме се ръководили при вземането на решения в арктическия регион".

Литовци се подготвят за потенциална руска агресия, очакват да са следващите

Литовци се подготвят за потенциална руска агресия, очакват да са следващите

С тревога следят войната в Украйна и мнозина се готвят за най-лошия сценарий