Около 30 000 военнослужещи, 200 самолета и 50 кораба от 27 държави ще вземат участие в учението Cold Response 2022 в Норвегия, започващо на 14 март. Това е най-голямото планирано учение с участието на войски на НАТО тази година, пише норвежката редакция на европейското издание "Локал".

Маневрите ще позволят на западните държави да усъвършенстват своите бойни умения в условията на студения и суров климат на Норвегия, включително в Арктика, по земя, море и въздух.

Учението ще се проведе само на няколкостотин километра от руската граница и макар да е било планирано много преди нахлуването на Москва в Украйна, сега то придобива допълнително значение.

"Това учение е изключително важно за сигурността на Норвегия и нейните съюзници. Ще практикуваме съюзническо подсилване на Норвегия", каза пред Франс прес норвежкият министър на отбраната Од Еноксен.

"Това учение не се провежда заради атаката на Русия срещу Украйна, но предвид фона на случващото се има повишено значение", каза той.

Норвегия, която се явява естествен пазител на северната граница на НАТО в Европа, има желание да тества как ще управлява съюзническите подкрепления на своя територия в съответствие с член 5 от устава на НАТО, който изисква страните-членки да се притекат на помощ на тази от тях, която е обект на атака.

Съседните Швеция и Финландия, които официално са военно необвързани, но все по-близки партньори на НАТО, също ще участват в това учение, който ще приключи на 1 април.

За да избегне всякакви недоразумения, Норвегия която има 196 километра обща граница на север е информирала Русия за учението, определено като "чисто отбранително" и то ще провежда на "уважителна" дистанция от Русия, която е отказала да изпрати наблюдатели.

Финландският президент: Финландия може да реши да се присъедини към НАТО

Финландският президент: Финландия може да реши да се присъедини към НАТО

С оглед на руското нахлуване в Украйна...

При подобни обстоятелства в миналото Москва е показвала недоволството си чрез заглушаване на GPS сигналите или обявяване на ракетни тестове, като по този начин е блокирала достъпа до част от международното морско и въздушно пространство.