Литовци се подготвят за потенциална руска агресия и с тревога следят войната в Украйна, мнозина се готвят за най-лошия сценарий. Паулиус Лискаускас тренира за най-лошия сценарий, а тези дни този сценарий никога не е бил толкова близко, коментира 39-годишният литовец пред "Дойче Веле".

"Исках да се присъединя към литовския стрелкови съюз през 2014 г., след като Русия анексира Кримския полуостров и даде първите признаци за тази война срещу Украйна", каза той. "Още тогава руската държавна пропаганда постави в полезрението си Литва. За нас това означава, че можем да бъдем следващите".

Заедно с Лискаускас, още десетина мъже и една жена тренират да използват оръжия. Всичко това се случва в затъмнена стая на първия етаж на малка сграда в пешеходната зона в Мариямполе, град в Южна Литва.

Единствената жена е съпругата на Лискаускас. И двамата са облечени в маслиненозелените униформи на съюза на стрелците, организация, подкрепяна от литовската държава. По принцип Съюзът на литовските стрелци е вид допълнение към съществуващата армия на страната, съставена от литовски цивилни, които редовно тренират с оръжие и които са готови да се бият, ако се стигне до най-лошото.

Съюзът на стрелците има дълга традиция, както и противоречива репутация. Той е основан в началото на 20-ти век и поради борбата на Литва за независимост групата си сътрудничи с нацистка Германия. След като Литва става част от Съветския съюз, членовете на групата се бият срещу Съветите като литовски партизани. Някои се оказаха жертви на сталинизма.

След обявяването на независимостта на Литва през 90-те години на миналия век Съюзът на стрелците преживява ренесанс. И откакто войната започна в Украйна, групата наблюдава голям приток на ентусиазирани местни жители. Лискаускас е доволен, че сега е един от 14 000 членове.

По-специално това е така, защото семейството на Лискаускас живее в район, който би причинил големи военни и стратегически проблеми в случай на руска атака: така наречената пропаст Сувалки, която е кръстена на близкия град Сувалки.

Пропастта Сувалки е тясна ивица земя, свързваща Литва с Полша. Районът е притиснат между контролирания от Русия анклав Калининград на северозапад и Беларус на югоизток. Беларуското правителство се смята за съюзник на Русия.

Пропастта Сувалки е дълга само 65 километра и освен това е единствената сухопътна връзка между балтийските държави и други страни партньори на НАТО. В условията на криза много местни жители се страхуват, че Русия може да блокира тази пропаст. В резултат те изпитват дълбока антипатия към Русия.

Русия дрънка оръжие в анклава Калининград

Русия дрънка оръжие в анклава Калининград

Напрежението се усилва

Лискаускас, който работи като адвокат, споделя тази антипатия. Той обаче прави разлика между руската политика и обикновените руснаци. "Имам руски клиенти, с които все още поддържам контакт; не изпитвам омраза към тях, а само към руската държава и нейната пропаганда".

Пътниците на руски влак тръгват от руската столица Москва към Калининградския ексклав минават през жп гара Вилнюс. Там те се сблъскват с плакати, показващи мрачни сцени от войната в Украйна. Всеки плакат носи едно и също послание - питат руснаците дали наистина искат да продължат да подкрепят президента Путин.

В продължение на 45 години и Литва, и Русия принадлежаха към Съветския съюз. След придобиването на независимост Литва се присъедини към НАТО през 2004 г. През последните години напрежението с Русия расте.

Войната в Украйна е сигнал за събуждане, казва литовският депутат Лауринас Касцюнас. Страната му трябва да бъде по-добре въоръжена, за да отблъсне потенциална руска атака, каза той пред DW. "Остават ни само няколко години да се подготвим, затова се нуждаем от по-голямо присъствие на НАТО като основен възпиращ фактор".

Благодарение на украинците Литва има време да направи такава подготовка, казва Томас Янелиунас, политолог от Вилнюския университет. Когато Русия започна нападението си в Украйна, някои литовци обмисляха да избягат от собствената си страна от страх, казва той.

Сега обаче мнозина осъзнаха, че руската армия е по-слаба от очакваното, а решителността на Украйна е повече от очакваното. "Неща като войната в Украйна са добър урок за нас, те ни дават време да се подготвим. Украинците ни предоставят време, трябва да го използваме добре и да се подготвим", казва Жанелиунас.

И така, доброволци като Паулиус Лискаускас от Съюза на стрелците продължават да се усъвършенстват с практика по мишени. Макар че със сигурност би приветствал повече войски на НАТО на литовска земя, той казва, че ако избухне война, той и съпругата му ще вдигнат оръжие.

"Трудно е да се говори за бъдещето. Живеем в трудни времена и никой не знае какво ще донесе бъдещето. Ето защо е важно да живеем тук и сега, да правим малки стъпки и да използваме патриотизма, за да направим собствената си страна по-силна."

Членство в НАТО няма да укрепи сигурността на Швеция и Финландия, убеждава Москва

Членство в НАТО няма да укрепи сигурността на Швеция и Финландия, убеждава Москва

Не било ясно защо двете страни трябва да се превръщат в нова граница на конфронтация между НАТО и Русия