Напомпването на Украйна и други страни със западни оръжия заплашва сигурността на континента, каза в интервю пред репортери Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, цитиран от ТАСС.

"Сама по себе си тенденцията да се напомпват оръжия, включително тежки въоръжения, към Украйна и други страни са онези действия, които застрашават сигурността на континента, провокират нестабилност", каза Песков, коментирайки предложение на британския външен министър Лиз Тръс относно доставките на оръжие и на други страни, освен на Украйна.

Захарова: Западът открито призовава Киев да атакува Русия с доставените оръжия

Захарова: Западът открито призовава Киев да атакува Русия с доставените оръжия

Тя заплаши "с остър отговор"

Коментирайки изявлението на Тръс той адресира журналистическите въпроси към говорителя на руското външно министерство Мария Захарова. "Що се отнася до оценката на изявленията на г-жа (британския) външен министър, вероятно не бих искал да откажа удоволствието на моята колежка Маша Захарова да коментира това", добави говорителят на Кремъл.

По-рано Тръс призова за продължаване на доставките на оръжия за Украйна и също така отбеляза, че е необходимо да се гарантира, че Молдова и Грузия "ще имат запас на сила и способност да запазят своя суверенитет и свобода".

Припомняме, че още много преди руската инвазия в Украйна Лондон оказваше значителна военно-техническа помощ и обучение на военнослужещи. Непосредствено преди началото на войната на фона на натрупването на руски войски около украинските граници, Лондон беше един от най-ясните гласове, които предупреждаваха за опасност от широкомащабно руско нахлуване в Украйна и започна доставки на съвременни противотанкови ракети NLAW и други съвременни оръжия, а след 24 февруари е един от основните доставчици на оръжия за Украйна.

НАТО: Подкрепяме Украйна, Русия не може да има сфери на влияние

НАТО: Подкрепяме Украйна, Русия не може да има сфери на влияние

Столтенберг отхвърли претенциите на Москва...