Западните страни открито призовават Украйна да атакува руската територия, използвайки оръжията, които те доставят на Киев. Това каза в четвъртък на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Вече коментирахме онзи ден изявленията на заместник-министъра на отбраната на Великобритания (министър на въоръжените сили - това е ранг на заместник-министър-бел.ред.)(Джеймс) Хипи за допустимостта на Украйна да нанася удари по военни цели на руска територия", каза дипломатът. "С други думи, Западът открито призовава на Киев да атакува Русия, използвайки, наред с други неща, оръжия, получени от страните от НАТО".

Според Захарова, Киев е приел това като ръководство за действие: през последните няколко седмици украинските въоръжени сили обстрелваха регионите на Русия, граничещи със страната, което доведе до пострадали хора и разрушения.

"Това е още едно доказателство, че режимът на (украинския президент Володимир) Зеленски не е автономен в своите решения и е изцяло зависим от външни куратори", каза представителят на руското дипломатическо ведомство.

Тя също така подчерта, че подобни действия на въоръжените сили на Украйна срещу територията на Руската федерация не може да останат без отговор. "Бих искал Киев и западните столици да приемат сериозно изявленията на Министерството на отбраната на нашата страна, че по-нататъшното провокиране на Украйна да нанася удари по руски цели със сигурност ще доведе до остър отговор от страна на Русия", каза Захарова.

Припомняме, че първият такъв удар стана на 1 април, когато украинските сили нанесоха удар, след което и възникна пожар в петролна база в руския град Белгород. Подобен инцидент се случи в нощта на 25 април в руския град Брянск - запали се нефтобаза. Тази сутрин бе съобщено за експлозии в склад за боеприпаси в Белгородска област.

В Курск е сработила системата за ПВО

В Курск е сработила системата за ПВО

Не се съобщава за пострадали и щети

Въпреки че досега Украйна не е признала участие в нито едно от тези действия, в сряда вечерта Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, заяви, че украинските атаки срещу Белгород и Курск в Русия са "карма" и отплата за военната намеса на Москва в Украйна и предупреди, че интензивността на "демилитаризацията" на пограничните райони на Русия ще се увеличи значително през следващите седмици.

"Тази интензивност на конфликта със сигурност ще се отрази на пограничните райони на Русия", цитира агенция УНИАН думите на Подоляк.

Само преди дни министър на въоръжените сили на Великобритания Джеймс Хипи заяви, че Украйна "напълно легитимно" може да извършва атаки срещу цели в Руската федерация, като част от съпротивата на руската агресия, за да наруши логистиката на противника и унищожаването на вражеските складове е част от войната.

Също в сряда вечерта руският президент Владимир Путин предупреди за светкавична реакция от страна на Руската федерация, ако някой се намеси в ситуацията в Украйна отвън, съобщава ТАСС

Великобритания: Путин е отчаян и се враства като рак в Украйна

Великобритания: Путин е отчаян и се враства като рак в Украйна

Руският президент се провалил в почти всичките си цели