В социалните мрежи се разпространиха видеоматериали, на които се виждат експлозии в тъмното небе, а по-късно кореспондент на РИА Новости потвърждава, че около 1:50 ч. в южната част на Белгород са чути няколко експлозии.

Регионалното правителство потвърди пред агенция ТАСС, че над Белгород се е задействала противовъздушна отбрана. Според областния управител Вячеслав Гладков експлозиите са станали в склад за боеприпаси край село Стара Нелидовка в Белгородска област. Вследствие на тях е възникнал и пожар.

В сряда вечерта Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, предупреди, че интензивността на "демилитаризацията" на пограничните райони на Русия ще се увеличи значително през следващите седмици.

"Тази интензивност на конфликта със сигурност ще се отрази на пограничните райони на Русия", цитира агенция УНИАН думите на Подоляк.

Само преди дни министър на въоръжените сили на Великобритания Джеймс Хипи заяви, че Украйна "напълно легитимно" може да извършва атаки срещу цели в Руската федерация, като част от съпротивата на руската агресия, за да наруши логистиката на противника и унищожаването на вражеските складове е част от войната. 

Първият такъв удар стана на 1 април, когато украниските сили атакуваха, след което и възникна пожар в петролна база в руския град Белгород. Подобен инцидент се случи в нощта на 25 април в руския град Брянск - запали се нефтобаза