Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин критикува Русия за нейната "опасна и безполезна" реторика относно потенциална ядрена война на фона на глобалните страхове, че нарастващият международен натиск върху руския президент Владимир Путин да прекрати кървавата си инвазия в Украйна може да ескалира драстично, съобщават "Ройтерс" и U.S.News.

"Дрънкането със саби и опасната реторика са очевидно безполезни и нещо, в което ние няма да участваме", каза Остин пред репортери в авиобаза Рамщайн, Германия, след като бе домакин на първата от това, което ще се превърне в редовна среща на съюзнически и партньорски държави, известна сега като Консултативна група по отбраната на Украйна.

"Всеки ненужен шум относно възможната употреба на ядрени оръжия е опасно и безполезно", каза по-късно Остин. "Никой не иска ядрена война и никой няма да я спечели."

Остин, пенсиониран генерал от армията с четири звезди и бивш началник на всички операции на САЩ в Близкия изток - включително в други подкрепяни от Русия конфликтни зони, като Сирия - бе изправен пред въпроси относно скорошните тревожни коментари на руския външен министър Сергей Лавров, който намекна, че рискът от ядрена война се е увеличил.

"Това е нашата ключова позиция, на която базираме всичко. Рисковете сега са значителни", каза близкият съветник на Путин - и неотдавнашна цел на санкции на САЩ - в телевизионно интервю, излъчено в понеделник вечерта.

"Не бих искал да повишавам тези рискове изкуствено. Много биха искали това", каза Лавров. "Опасността е сериозна, реална и не трябва да я подценяваме".

Администрацията на Байдън се бори след инвазията на Русия на 24 февруари да увеличи подкрепата си за Украйна, без да се противопоставя на Путин до степен, че той ще разшири конфликта в други краища на Европа, срещу страна от НАТО - налагайки нейните протоколи за колективен отговор - или с повече опасни оръжия като ядрения арсенал на Кремъл.

Остин каза по-рано, че политиката на САЩ сега се фокусира върху преследването на "отслабена" Русия, като във вторник каза, че ѝ се пречи да възстанови способността да тормози европейските си съседи. Някои изразиха опасения, че новият подход може да провокира Путин по други начини.

Последните коментари на Лавров последваха новите съобщения от Белия дом, че ще достави още 800 милиона долара оръжия и 500 милиона долара икономическа помощ на обсаденото правителство на украинския президент Володимир Зеленски, с когото Остин и държавният секретар Антъни Блинкън се срещнаха в Киев тази седмица.

Други държави по подобен начин увеличиха подкрепата си, за някои на безпрецедентно ниво. Канада обяви доставката на осем бронирани превозни средства на Украйна, Обединеното кралство обеща нови противовъздушни способности, а Германия - която от Втората световна война насам не се отвращаваше да изглежда да ескалира военни конфликти - се отклони от общата си политика, като обяви доставката на 50 самоходни оръдия - "Гепарди".

Новите доставки се натрупват върху изненадващо ефективната защита на украинските военни, което отчасти обяснява драматичните загуби на бойното поле сред руските войски и оборудване. Въпреки че много анализатори смятат, че неуспехът на Москва да превземе Киев и други градски центрове в западната част на страната се основава на неуспеха на нейните собствени командири и логистици да предприемат адекватна офанзива, украинските военни все още остават добре оборудвани и с висок морал на войските си, докато силите се сблъскват с нова руска офанзива на изток - регион, известен като Донбас, където 8 години се води подкрепяна от Кремъл сепаратистка война.

Допълнително усложнение към нарастващата загриженост относно руската военна експанзия бяха все още необясними експлозии тази седмица в Приднестровието, непризнат отцепил се регион в Молдова със значително население от рускоговорящи. Кремъл се използва същата реторика, подобна на реториката, предшестваща интервенциите в Донбас или Северна Грузия.

"Все още търсим причината за това, все още правим анализи там", каза Остин, попитан за експлозиите, които заеха централно място в спонсорираните от руската държава медии през последния ден. "Не съм съвсем сигурен за какво става дума, но това е нещо, върху което ще останем фокусирани."

"Със сигурност не искаме да виждаме преливане и отново е важно да сме сигурни, че правим всичко възможно, за да гарантираме успеха на Украйна".

Сергей Лавров заплаши с Трета световна война

Сергей Лавров заплаши с Трета световна война

Сега нямало канал за комуникация между САЩ и Русия