Военната помощ за Украйна ще бъде основната тема на срещата на министрите на отбраната на повече от 40 държави. Срещата ще се проведе във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия, домакин ще е шефът на Пентагона Лойд Остин. Само преди два дни той беше в Киев заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и проведе близо тричасова среща в Володимир Зеленски и неговия екип. След посещението в Киев беше обявена допълнителна военна помощ в размер на 713 милиона евро (322 милиона евро за Киев, а останалите - за 15-те съюзнически държави на САЩ, които досега предоставяха оръжие на Украйна).

В Германия ще бъдат от българска страна министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Поканата за участие е отправена от Секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин още през изминалата седмица.

Според генерал Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, основната цел на разговорите е да се синхронизира и координира военната помощ за Киев. "Следващите няколко седмици ще бъдат много, много важни. Украйна се нуждае от постоянна подкрепа, за да успее на бойното поле. Това е целта на срещата."

Блинкън уверен: Суверенна Украйна ще я има и след Путин

Блинкън уверен: Суверенна Украйна ще я има и след Путин

Подкрепата на САЩ ще продължи до пълна победа

Откакто Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари, САЩ са предоставили на Украйна оръжия на стойност 3,7 млрд. долара - от противотанкови ракети Javelin и безпилотни самолети Switchblade до гаубици.

Представители на американската администрация заявиха пред Ройтерс при условие за анонимност, че руските сили искат да разчитат на артилерията и да обстрелват украинските позиции, докато сухопътните сили от различни посоки се опитват да обкръжат и унищожат значителна група украински войници.

САЩ смятат, че много руски части са претърпели тежки загуби, а някои са загубили до 30% от личния си състав. Британското министерство на отбраната преди това оцени руските жертви на 15 000 души. Въпреки това, продължават да твърдят американските служители, Русия все още има предимство както с оръжията, така и с човешкия капитал.

Сергей Лавров заплаши с Трета световна война

Сергей Лавров заплаши с Трета световна война

Сега нямало канал за комуникация между САЩ и Русия

В последните дни САЩ и техните съюзници започнаха да артикулират нова и по-дългосрочна цел на войната - да победят Русия толкова решително на бойното поле, че тя да бъде възпряна да предприеме подобна атака отново. Именно това послание беше отправено най-ясно в понеделник от министъра на отбраната Лойд Остин.

CNN се позовава на говорител на Съвета за национална сигурност, че коментарите на Остин са в съответствие с целите, които САЩ преследват от месеци насам, а именно "да превърнат това нахлуване в стратегически провал за Русия".

Идеята, че Русия ще излезе от конфликта по-слаба от преди, е споменавана и от други служители на администрацията на Байдън, преди обаче никой не беше склонен да заявява това толкова ясно, като оставаха в сферата на предпазливия оптимизъм за постигане на споразумение чрез преговори.