Външните министри и министрите по европейските въпроси на ЕС се опитват публично да окажат натиск Унгария в понеделник да отмени ветото си върху предложеното петролно ембарго срещу Русия, като Литва каза, че блокът е "държан заложник от една държава-членка".

Ембаргото, предложено от Европейската комисия в началото на май, ще бъде най-суровата санкция след инвазията на Москва на 24 февруари в Украйна и предвижда изключване на държави от ЕС, които са най-зависими от руския петрол.

Но Унгария, най-близкият съюзник на Москва в ЕС, заяви, че иска стотици милиони евро от блока, за да смекчи цената на отказа от руския петрол. ЕС се нуждае от съгласието на всички 27 държави, за да наложи ембаргото.

"Целият Европейски съюз е държан заложник от една държава-членка... трябва да се споразумеем, не можем да бъдем заложници", каза литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис, когато пристигна за среща с колегите си.

Няколко министри директно назоваха Унгария по име, докато разговаряха с репортери, но Румъния каза, че зависи от блока да приобщи Будапеща към санкциите.

Унгария не е получила ново сериозно предложение от Европейската комисия относно петролните санкции срещу Русия след посещението на президента на Комисията в Будапеща по-рано този месец, каза унгарският външен министър Петер Сиярто в понеделник на страницата си във Facebook.

"Европейската комисия създаде проблем с едно предложение, така че това е основателно очакване от Унгария... че ЕС трябва да предложи решение: да финансира инвестициите и да компенсира... (резултатното) покачване на цените, което налага пълна модернизация от енергийната структура на Унгария в размер от 15-18 милиарда евро", каза Петер Сиярто.

Той каза, че друго решение би било доставката на петрол по тръбопровод да бъде освободена от планираното ембарго.

На 11 май Сиярто заяви, че правителството на премиера Виктор Орбан се нуждае от "стотици милиони долари" за унгарските рафинерии, увеличаване на капацитета на тръбопровод от Хърватия и компенсация за унгарската икономика.

Много външни министри обаче казаха, че петролно ембарго все пак ще има, дори и да отнеме повече време за постигане на споразумение.

"Този пакет (от санкции) ще бъде приет и петролът ще бъде включен", каза висшият дипломат на Естония Ева-Мария Лиймец, позиция, подкрепена от други, включително Люксембург и Румъния. Испания също подкрепи предложението на Комисията.

Петролното ембарго, вече наложено от Съединените щати и Великобритания и което ще последва пет рунда на по-ранни санкции на ЕС, се разглежда като най-добрият начин за намаляване на руските приходи, финансиращи войната в Украйна.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел миналата седмица сигнализира, че срещата в понеделник може да се превърне в преломен момент . Преди заседанието той заяви, че прави всичко възможно, за да отблокира ситуацията.

Някои дипломати сега посочват срещата на върха на 30-31 май като момент за споразумение за поетапна забрана на руския петрол, вероятно в срок от шест месеца, с по-дълъг преходен период за Унгария, Словакия и Чешката република.

Припомняме, че България засега поне на думи заявява, че ще наложи вето на решението за налагане на петролно ембарго, ако не попадне сред страните в списъка с изключенията.

ЕС се готви да забави ембаргото за руски петрол заради Унгария

ЕС се готви да забави ембаргото за руски петрол заради Унгария

Останалите санкции се очакват скоро