Плановете на Европейския съюз да наложи ембарго върху руския петрол са блокирани само от една от 27-те членки на блока. Това заяви външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис, цитиран от "Ройтерс".

"Целият съюз е държан като заложник от една държава членка... трябва да се съгласим, че не може да бъдем заложници", подчерта той преди среща с колегите си от ЕС.

Дипломати от Съюза разкриха, че страната, която възпрепятства ембаргото, е Унгария.

Унгария намекна за 750 млн. евро, за да покрепи ембаргото на руски петрол

Унгария намекна за 750 млн. евро, за да покрепи ембаргото на руски петрол

Няма гаранция, че други държави от ЕС ще се съгласят да финансират страната

Известно е, че Унгария е против предложеното ембарго върху руския петрол и предупреждава, че въздействието на подобна забрана ще бъде тежко за икономиката й.

Преди дни унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната му иска 750 млн. евро, за да може реално да прекрати вноса на руски петрол. 

Друго предложението на Будапеща е доставките по тръбопроводи да бъдат освободени от забраната на петрола и фокус на санкциите да бъдат доставките с кораби.

Повечето от останалите страни членки на ЕС подкрепят забраната на руския петрол, предвидена в новия, шести пакет от санкции срещу Москва заради войната в Украйна. За такова решение обаче е необходимо единодушие, като именно Унгария е най-отявленият критик.

Унгария твърдо против санкции за руския петрол, Западът не я интересувал

Унгария твърдо против санкции за руския петрол, Западът не я интересувал

Правителството защитава на първо място националния интерес, изтъква Петер Сиярто