За политиката относно петролното ембарго - имаме глас, поискахме и ще си получим същите изключения от петролното ембарго, както другите три държави. Ако нямахме глас, щяхме да получим дръжки. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на изслушването му на блиц контрола в парламента.

По думите му, когато нещо е важно за България, можем да си защитим интереса, ако сме в стаята, където се взимат решенията. Ние не искаме да бъдем част от менюто, а да седим на масата, настоя Василев.

Асен Василев се хвали с ръст на производството с над 20%

Асен Василев се хвали с ръст на производството с над 20%

Стабилност на енергоизточниците планира да осигури властта

По отношение на въпроса дали правителството стои на датата 1 януари 2024 г. за приемане на еврото, Василев увери, че няма промяна в позицията на властта. Той уточни още, че няма промяна и на валутния курс, по който да се приеме еврото.

Колко добра или лоша е политиката на Европейската централна банка, ефектът е при нас. Ако "Възраждане" предлага се махне валутния борд, ефектът ще продължи да остане у нас. Ако искате точно това, кажете си го, призова финансовият министър депутатите на Костадин Костадинов. Той посочи, че каквато инфлация направи ЕЦБ, тя автоматично ще дойде у нас.