Членовете на Европейския съюз трябва да могат да постигнат споразумение за следващия пакет от санкции срещу Русия, включително за ограничения върху вноса на руски петрол, в разговори, които в момента се водят от официални лица. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

"Трябва да вземем решение единодушно. Имаше разговори вчера следобед, ще има и тази сутрин и през целия следобед", отбеляза той пред телевизия "Франс Инфо" и добави: Мисля, че този следобед ще можем да предложим на ръководителите на държавите членки споразумение.

Запитан дали плановете за включване на забрана за внос на руски петрол могат да се провалят заради съпротивата от страна на Унгария и други източноевропейски държави, Борел заяви: "Не, не мисля... накрая ще има споразумение".

ЕС обмисля разхлабване на забраната за руски петрол, за да включи и Унгария

ЕС обмисля разхлабване на забраната за руски петрол, за да включи и Унгария

Очаква се тя да не важи за петролопроводите

През последния месец Орбан блокира постигането на споразумение за забрана на вноса на руски суров петрол и рафинирани горива с мотива, че подобно действие ще нанесе сериозен удар върху икономиката на Унгария.

Сега дипломатите обмислят вариант, който да смекчи първоначалното предложение за пълна забрана на целия внос на руски петрол и вместо това да се съсредоточи, поне временно, само върху доставките с кораби. Това ще позволи на Унгария, наред с други страни, включително Германия и Словакия, да продължат да купуват руски суров петрол, транспортиран по тръбопроводи.

Потенциалният компромис, разкрит миналата седмица, би бил частично поражение за някои лидери, включително председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се застъпва за възможно най-строгите действия за прекратяване на паричния поток на Путин от продажбите на петрол.

Германия: Единството на ЕС за санкциите започва да се разпада

Германия: Единството на ЕС за санкциите започва да се разпада

Преди утрешната среща на върха за ембаргото