Усилията на Европейския съюз да наложи ембарго върху руския петрол се изправиха пред още препятствия, тъй като унгарски служители заявиха, че няма да подкрепят плана в сегашния му вид, съобщава Асошиейтед прес. Те препоръчаха да се премахне темата от дневния ред на срещата на върха на лидерите на ЕС следващата седмица.

ЕС работи за постигане на консенсус между своите 27 държави-членки за спиране на руския петрол до края на 2022 г., за да блокира ключов източник на приходи за финансиране на руската война в Украйна.

Докато някои страни от Централна и Източна Европа първоначално изразиха резерви относно ембаргото, Унгария остава най-гласната страна членка, блокираща мярката, която е част от шестия предложен кръг от санкции на ЕС срещу Русия.

По време на пресконференция в унгарската столица Будапеща външният министър Петер Сиярто каза, че Унгария няма да гласува в подкрепа на предложението за петролно ембарго, "докато то прави невъзможно енергийните доставки на Унгария".

Виктор Орбан обявява извънредно положение в Унгария

Виктор Орбан обявява извънредно положение в Унгария

Извънредното положение като нов управленски инструмент бе одобрено от парламента по-рано днес

Той обвини изпълнителната власт на ЕС за прокарването на плана, без да гарантира енергийната сигурност на Унгария, която получава 85% от природния си газ и повече от 60% от петрола от Русия.

"Този ​​проблем е създаден от Европейската комисия, така че решението трябва да бъде предложено от Европейската комисия. Решението трябва да бъде първо и едва тогава можем да говорим за санкции", каза Сиярто.

Докато ЕС по-рано предлагаше изключения на страни без излаз на море като Унгария, Словакия и Чехия, които са особено зависими от руския петрол, като им предоставяше удължени срокове за постепенното спиране, правителството в Будапеща остана твърдо в опозиция на санкциите срещу руската енергетика.

Унгария намекна за 750 млн. евро, за да покрепи ембаргото на руски петрол

Унгария намекна за 750 млн. евро, за да покрепи ембаргото на руски петрол

Няма гаранция, че други държави от ЕС ще се съгласят да финансират страната

Унгарският премиер Виктор Орбан, който се смята за най-близкия съюзник на руския президент Владимир Путин в ЕС, твърди, че бойкотът на петрола от ЕС би бил "атомна бомба" за икономиката на Унгария и би унищожил нейното "стабилно енергийно снабдяване".

Орбан написа писмо до председателя на Европейския съвет в понеделник, с молба предложеното петролно ембарго да бъде извадено от дневния ред на срещата на върха, която трябва да започне на 30 май.

В писмото до Шарл Мишел Орбан написа, че Унгария "не е в състояние да се съгласи с 6-ия пакет от санкции, докато преговорите не успеят да разрешат всички нерешени въпроси" и че е "много малко вероятно" решение да бъде постигнато преди срещата на върха следващата седмица.

Убеден съм, че обсъждането на пакета от санкции на ниво лидери при липса на консенсус би било контрапродуктивно". Трябва да остане наш приоритет да запазим единството на Европейския съюз.", каза още Орбан.

Орбан: Унгария няма да подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия в сегашната им форма

Орбан: Унгария няма да подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия в сегашната им форма

Забрана на вноса на руски петрол би представлявало "атомна бомба", хвърлена върху унгарската икономика