Няма проблем рафинерията в Бургас да работи и с неруски петрол. Това е станало и в други години и няма технологична заплаха. Въпрос да пренастройка е. В това бе категоричен в студиото на Нова телевизия депутатът от "Демократична България" Георги Ганев, който посочи, че рафинерията просто трябва да се пренастрои.

При всяко едно положение обаче цените ще са по-високи - въпросът е с колко?

ДБ не се притесняват от ембарго върху петрола

ДБ не се притесняват от ембарго върху петрола

Костадин Костадинов заяви, че е категорично против налагането на ембарго

Според него обаче към момента не може да има добре информиран отговор и посочи, че иска да види разчетите, които прогнозират бензин и дизел от 5-6 лева.

Според Ганев потребителите у нас страдат не само от цената на петрола, а и от сериозни неуредици в структурата на пазара на горива и особено от липсата на достатъчно конкуренция по линия на доставките.

Асен Василев: С вето по шестия пакет санкции защитаваме българския интерес

Асен Василев: С вето по шестия пакет санкции защитаваме българския интерес

Логистиката и превозите ще бъдат скъпи

Отдавна е повдигнат въпросът за складовете, за достъпа до складовете, за да има по-голяма конкуренция между търговците на горива, обясни депутатът и индиректно обвърза темата с работата на покойния вече шеф на митниците Ваньо Танов. Съмненията са че властите нарочно поддържат настоящото положение.

"Въпросът е да се облекчи този режим и "Луклойл" да бъде подложен на малко по-сериозна конкуренция. Дори да продължи да се покачва цената, това би било да е с по-малко отколкото, ако продължи това квазимонополно положение на пазара", заяви Ганев.

Според него да се наложи по-голяма конкуренция е възможно чрез признаването на чужди данъчни складове.

Относно цената на газа, Ганев заяви, че азерският газ е договорен на много добра цена, но има интерес тази цена да се промени. Според Георги Ганев не вижда възможност газовият микс да поевтинее.

За диференцираното ДДС и регулираните цени, Ганев каза, че той подкрепя идеята за общо намаляване на ДДС ставката и припомни, че преди 15 години тя е била 18%. "Привърженик съм на идеята цялостната единна ставка на ДДС да се свали, доколкото позволява бюджетът", коментира депутатът.

Мерки срещу инфлацията предлага ДБ на коалицията

Мерки срещу инфлацията предлага ДБ на коалицията

ЕК да договаря цените на газа вместо страните членки, предлага Георги Ганев

Според него не може да се очаква регулация на цените през ДДС. Това са различни механизми.

Освен това е добре да се видят ефектите от диференцираните ставки - за ресторантьорите и книжния пазар - за последните две години. "Хубаво е да правим това, след като знаем какво се случва. Дайте да видим какво е станало - подпомогнат ли е бизнесът, каквато беше целта на мярката, изсветлял ли е секторът и т.н. Според Ганев не може да се очаква с намаляване на ДДС цените за крайния потребител да паднат. А и целта на правителството не трябва да е еднократно да паднат цените, а да се спре тенденцията към повишаване.