Скокът на цените е най-важният въпрос за нас. Това увери министърът на икономиката Корнелия Нинова пред депутатите от ресорната комисия по време на блиц контрол. Инфлацията оказала силно влияние върху домакинствата, по думите й.

Нинова иска намаляване на ДДС за някои храни. Тя настоява за нулева ставка за хляб и плодове.

Министърът ще иска намаляване на акциза на горивата. Облагане на свръхпечалбите на енергийните компании ще предложи още левицата. Обмисляме механизъм за компенсации на доходите, според Нинова. Това включва увеличаване на пенсиите и ръст на минималната работна заплата.

Над 300 проверки са направени за цената на олиото, някои производители са санкционирани. А иначе Министерството на икономиката продължавало проверките за спекула на цената на хранителните продукти.

Припомняме, тази сутрин премиерът Кирил Петков анонсира, че правителството обсъжда мерки, с които да противодейства на високата инфлация. Той изброи и в кои направления ще се мисли, като потвърди и че се мисли за намаляване на ДДС върху хляба и плодовете и зеленчуците родно производство. Вчера финансовият министър Асен Василев отново заяви, че е принципно против такива мерки, тъй като те не се отразяват на потребителските цени. Василев остави обаче и вратичка към евентуална промяна, като посочи, че темата може да се обсъди. 

Корнелия Нинова и вчера увери, че БСП е убедена, че промяната на ДДС ще доведе до намаляване на крайните цени. 

Нинова уверена, че цените ще паднат, ако и ДДС падне

Нинова уверена, че цените ще паднат, ако и ДДС падне

А социалните плащания да дойдат от облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества

Припомняме и че миналата седмица Корнелия Нинова инициира среща в коалицията за стартиране на работата по актуализация на бюджета. Конкретни резултати от инициативата обаче не излязоха като информация.