Един от начините цените да бъдат свалени е през намаляване на ДДС-то и на акцизите. В това е убедена вицепремиерът, министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова. Тя коментира вчерашната коалиционна среща късно вечерта.

На брифинг в централата на партията тя убеждава, че ръстът на цените и обедняването са грижа номер едно за социалистите в момента. Позицията им е за нулева ставка за основни хранителни стоки, намаляване на акциза и ДДС за горива и регулираните от КЕВР ток и парно.

Нулевата ставка за плодовете и зеленчуците ще помогне и родното производство.

Според Корнелия Нинова би било добре, ако мярката бъде постоянна, а от години наред предложението на БСП е за постоянно редуциране на ДДС на основните хранителни стоки и лекарствата.

Коалицията започва работа по актуализацията на бюджета

Коалицията започва работа по актуализацията на бюджета

БСП ще предложи варианти за преизчисляване на пенсиите

Тя изрази оптимизъм, че коалицията върви в една посока и в актуализацията на бюджета ще залегнат такива мерки. Актуализацията на бюджета ще е през юни, така че със сигурност ще важи до края на годината. "След това бихме настоявали това да стане принципна политика на правителството. Защото е разумна и трайна европейска практика", уточни лидерът на БСП.

Припомняме, че финансовият министър Асен Василев, а и повечето икономисти са на мнение, че намаляването на ДДС няма да доведе до падане на цените на гражданите. Асен Василев обаче тази сутрин освен позицията си против заяви и че е склонен да обсъжда и тази мярка.

Василев против намаляване на ДДС, но все пак готов да обсъжда

Василев против намаляване на ДДС, но все пак готов да обсъжда

Все пак финансист номер едно е склонен на диалогичност по темата.

Такава мярка бе гласувана от правителството на ГЕРБ по време на пандемията от коронавирус, когато бе намалена ставката за ресторантьори. 

"Също така БСП предлага да се въведе облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества. Именно от там биха могли да дойдат приходи, които да се използват за покриване на социални разходи, подкрепа за икономиката и на бизнеса.

Министърът на земеделието Иван Иванов (квота БСП в кабинета) приветства предложението за намаляване на ДДС. Заяви и че подкрепя предложението за нулева ставка на цената на хляба. По думите му разчетите на БСП показват, че това ще доведе до намаляване на цените, а очевидно финансовият министър е стигнал до нашето заключение. "В тази тежка ситуация трябва да мислим както за потребителите, така и за производителите", коментира земеделският министър.