Коалицията започва разговори за актуализацията на бюджета. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на парламента преди коалиционния съвет по икономика и социална политика.

Ако ще се вкарва актуализацията на бюджета през юни много бързо трябва да стигнем до съгласие поне до началото на май. След това има процедура по съгласуване през министерствата и през комисии. Колкото по-бързо стигнем до съгласие, толкова по-добре, надява се Нинова.

Мерки срещу инфлацията предлага ДБ на коалицията

Мерки срещу инфлацията предлага ДБ на коалицията

ЕК да договаря цените на газа вместо страните членки, предлага Георги Ганев

Тя обясни, че икономически и социални мерки за овладяване на инфлацията, цените, компенсирането на доходи, слагат начало на разговори за актуализацията на бюджета. Всяка една от париите в коалицията ще представи идеите си затова къде имат допирни точки и кое е приемливо. Идеите трябва да се осчетоводят, защото трябва да се гарантира финансовата стабилност на държавата, да няма популизъм, а реални действия, които да помогнат на икономиката и домакинствата, посочи Нинова.

Предложенията на БСП са в няколко посоки: възможности за намаляване на ДДС, акцизи, горива и на регулираните стоки през КЕВР, да се обсъди възможността за необлагаем минимум, да се регулира понятието "енергийна бедност", таван на цените като една много гореща тема, по която коалицията има много различни мнения. В социалната тема БСП ще предложи варианти за преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход. Нинова се надява накрая париите в коалицията да излязат с общо решение и да нямат противоречие по политиките.

Нинова увери, че БСП биха подкрепили увеличаване на прага за регистрация по ДДС с аргумент, че така ще се помогне на малкия и среден бизнес.