Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула, производствената цена е 2 лв. - разликата не е оправдана. Неоснователно е и твърдението, че спирането на вноса от Украйна е повишило цената. Това каза министърът на икономиката Корнелия Нинова след заседанието на Министерски съвет. Тя даде данни, че в България има 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4.5 г производство на олио, категорично няма липса на суровина.

"Собствениците на слънчогледово семе и производителите на олио задържат количество в складовете в очакване да се вдигне цената, да се изнесе на по-високи цени, тъй като цената скочи на международните пазари", обясни Нинова. На въпроса дали това не е основен пазарен принцип, тя отговори: "Има държава - нашата роля е да помогнем и да спрем спекулата с цени, няма да позволим малцина да станат милионери на гърба на българския народ".

От днес се задвижва КЗК за монопол и картел, КЗП е на проверка от няколко дни, ще се влезе във всеки склад, проверяват се стокови борси и тържища, съобщи още министърът.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев добави, че правителството не прибягва към мерки, а действа чрез пазарни механизми за "изкупуване на реколта" - за целите на държавния резерв.

Държавата влиза на пазара на зърно

Държавата влиза на пазара на зърно

По този начин земеделските производители ще могат да реализират своята продукция