"Не" - вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев бе изключително лаконичен в отговора на въпроса дали България ще открие сметка за превалутиране в рубли, за да плати на "Газпром", въпреки че вече се потвърдиха информациите, че страни от ЕС ще го направят. По-специално Гърция потвърди, че ще плати за руския газ по начина, по който руския монополист го иска.

Асен Василев изтъкна, че Брюксел вече е излезъл с решение, че начинът на плащане, изискан от Русия, противоречи на наложените санкции - това е решение още от преди седмици, потвърдено е и днес. "Ние никога не сме напускали договора с "Газпром", Брюксел заяви, че плащания са в нарушение на санкциите. Потвърди го и днес", посочи Василев.

Асен Василев и министърът на енергетиката Николов се срещнаха с представители на ЕК и Европейския съюз (заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и с кабинетите на председателите на Комисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел), за да се вземе решение какви ще са следващите стъпки, след като "Газпром" прекъсна газоподаването към България.

Поискали сме и правна помощ за арбитража, юридическите екипи на ЕК са задействани, стана ясно от думите на Василев. Юристите на ЕК вече разглеждат договорите и на всички страни-членки с Газпром.

Няма риск от дефицит на газ поне за месец, цените обаче остават неизвестни

Няма риск от дефицит на газ поне за месец, цените обаче остават неизвестни

Александър Николов: Докато съм министър България няма да води преговори под натиск и с наведена глава

В момента се водят разговори Регионален координационен център в България, който ще управлява газовата и електропреносната инфраструктура в региона на Югоизточна Европа - той ще обхваща страни от ЕС в Югоизточна Европа, обясни Василев. "Следващата стъпка е да бъдат направени общи покупки на газ, заедно с останалите страни от региона", посочи вицепремиерът Василев и обясни, че се разглеждат различни възможности за внос на газ. Василев изрази надежда, че "това което очакваме като цени, може дори да е по-ниско от предлаганото от "Газпром".

Същата заявка даде и енергийният министър Александър Николов.

По повод заявените искания като взети решения между министърът на икономиката Корнелия Нинова на среща с работодателските организации, министър Александър Николов заяви, че първо трябва да се запознае точно какви са те, а и трябва да се прецени какъв е наличният ресурс. "Ако обаче договорките, които се опитваме да направим сега, се осъществят, е много вероятно повишение на цените изобщо да няма", посочи Николов.

"Исканията на "Газпром" са в пълно противоречие с нашия договор и фиксирания в него начин на плащане. Това, което те искат е да се изплащат доставките в рубли, което да става по механизъм, при който ние нямаме контрол върху самото плащане и върху процеса на конвертиране в рубли", коментира още министър Александър Николов.

Нинова и бизнесът искат възобновяване на преговорите с „Газпром“

Нинова и бизнесът искат възобновяване на преговорите с „Газпром“

Спешно приемат Закон за облагане на свръхпечалбите на енергийните предприятия