Няма риск от ограничаване на текущите нива на доставки на природен газ за гражданите и бизнеса, като страната ни има налични количества поне за месец.

В това бе категоричен на извънреден брифинг часове след новината, че Руската федерация спира доставките на природен газ за България енергийният министър Александър Николов, проведен в сградата на подопечното му ведомство.

Припомняме, че вечерта във вторник след обявяването на новината за "врътването на кранчето" с позиция по темата излезе говорителят на кабинета Лена Бориславова, която успокои, че правителството е било подготвено за подобен ход от страна на "Газпром".

Какви са тези алтернативи обаче, поне на провелия се "на пожар" брифинг преди редовното заседание на Министерски съвет, не стана ясно, като министър Николов обеща да даде допълнителни разяснения в ранния следобед след приключването на правителственото заседание.

България съвестно е изпълнявала абсолютно всички свой задължения по договора си с "Газпромекспорт", като нарушаването на контракта е единствено и само от руска страна, категоричен бе началникът на енергийното ведомство.

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита
Обновена

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита

Полша потвърди спиране на доставките

"България е дългогодишен лоялен партньор по същия договор. Предложената от руската страна схема на разплащане крие значителни рискове - на практика бихме изгубили контрол върху парите си след извършване на плащане в долари, както е по договор", посочи какви опасности би крило това, България да се съгласи на руските условия.

"Докато съм министър България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. И България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент", подчерта министърът.

"Няма към момента проблем с каквито и да е систематични дружества. Излизаме от отоплителен сезон. На първи юли ще има по по-големи количества по азербайджанския договор", добави Николов.

Той не пропусна да отправи и критики към предишната редовна власт - кабинета "Борисов": "Видно е, че широко прокламираните енергийни проекти не могат да гарантират доставките, но това не означава, че не може да се справим със ситуацията."

ГЕРБ искат оставки и извънредно заседание на парламента

ГЕРБ искат оставки и извънредно заседание на парламента

Теменужка Петкова уверява, че има реална диверсификация на газ, направена от ГЕРБ

Няма да спираме обаче транзита на руски газ, минаващ през България и отиващ към Сърбия и Унгария. "България е лоялен партньор е лоялен партньор към всички съседни държави. България не е Русия. Когато ние имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави. По съществуващи договори - тъй като отсрещната страна е отново "Газпром", ще бъдат прегледани всички възможни механизми и рискове. Това не означава, че ще подложим на риск изкуствено наши съседни държави", каза министърът на енергетиката.

18% от капацитета са налични към момента в газохранилището в Чирен, съобщи още Александър Николов.

Не уточни обаче, макар и попитан многократно, какво увеличение в ценовите нива очаква.

Спирането на газа - плесница пред строя и тест на най-слабото място

Спирането на газа - плесница пред строя и тест на най-слабото място

Иван Хиновски, Васко Начев, Илиян Василев и Божков Еленков