Енергийни експерти коментират новината, че Русия спря кранчето на газа за България.

"За всички беше изненадващо, надявахме се на разум от руска страна. За мен това е една наказателна акция, даже бих го нарекъл "плесница пред строя" - малко обидно е за мен като българин, че стигаме до такава ситуация. Коментира енергийният експерт и бивш депутат от ИТН Иван Хиновски пред БНТ. Той обвързва това действие на Русия с визитата на българския премиер в Украйна.

"Газпром" спря доставките на газ за България

"Газпром" спря доставките на газ за България

Решението е едностранно

Според бившият директор на Българския енергиен холдинг Илиян Василев, това е "политически ход" и също е обвързан с посещението на премиера в Киев. Според него това е опит да се промени политическото управление у нас и да се свали правителството, а Русия политически тества слабите места в Европа. "Това се очакваше! Газпром няма никакви основания да променя договора", заяви Василев.

Според Василев това е пълно и брутално пренебрежение на договорното право от страна на Русия, която пробва "меката" България и прави тест, докъде може да стигне с газовия рекет спрямо ЕС. Той е сигурен, че доставките ще бъдат възобновени, но се търси дестабилизация на правителството. "И сега гледайте как ще завият като линейки, ще всяват паника, всички русофили у нас от Възраждане, през БСП, до работодателските организации, медии и т.н.", написа Василев още вчера в профила си във "Фейсбук".

АП: Русия спря газовите доставки за Полша и България

АП: Русия спря газовите доставки за Полша и България

Нова политика на "Газпром"

България обаче има достатъчно запаси на синьо гориво, смята той. "Аз не смятам, че тази стъпка на "Газпром" ще продължи дълго, защото е политически наказателна, тя е свързана с посещението на премиера в Киев", поясни Василев.

Енергийният експерт Васко Начев също смята действията на "Газпром" като опипване на почвата и доказателство, че стратегията за "преклонена главица сабя не я сече" отдавна не е печеливша. И според него "Газпром" няма никакви основания да променя договора.

Лена Бориславова: От месеци сме готови за това решение на "Газпром"

Лена Бориславова: От месеци сме готови за това решение на "Газпром"

Нямало причина за паника

Прогнозите

Според Еленко Божков може да се очаква 30% ръст на цените, според Илиян Василев увеличението ще е по-малко. Останали са 17% запаси на природен газ в газохранилището и те трябва да се пазят като зеницата на окото. Веднага трябва да се премине на алтернативно гориво - мазут, смята Божков, а тези, които трябва да продължат да се снабдяват с природен газ, са училища, детски градини и болници. Хлебопроизводителите ще бъдат най-засегнати и промишлените производители, които са в две групи - такива, които използват газа като суровина, и такива, които го използват като гориво. Първите ще изпитат шок.

Според Хиновски на първо място трябва да има подготовка за двустранен (реверсивен) обмен с турската и гръцка мрежа. Можеше да има суап договор, за да ползваме газ от Гърция, минаващ през Турски поток, а те да вземат малко от нашия газ, идващ от Азербайджан, изброи Хиновски.

Сега ще внасяме втечнен газ - това значи между 20 и 30% по-скъп газ, заради всички разходи по вноса. Това ще е така поне в началото, каза Хиновски.

Лена Бориславова: От месеци сме готови за това решение на "Газпром"

Лена Бориславова: От месеци сме готови за това решение на "Газпром"

Нямало причина за паника

Кирил Темелков, бивш директор на "Булгартрансгаз", коментира пред БТВ, че решението на руската страна е политическо. И той не е изненадан от спирането на доставките. Пазарът ще покрие този недостиг, но това ще се отрази на цените. Между 20-30% ще е ръстът на цената на газа, според него. Трябва да се каже точната причина и какви мерки ще се предприемат, според Темелков.

"Газпром" спря доставките на газ за България

"Газпром" спря доставките на газ за България

Решението е едностранно

А транзитът по "Турски поток"

За Хиновски не е разумно да спираме транзита на руски газ по "Турски поток", защото ще се получи регионален конфликт - със Сърбия и с Унгария. "Не е разумно и не е дипломатично, макар че Унгария си получава газ от север, през Австрия и Словакия, а не през "Турски поток", каза енергийният експерт.

Илиян Василев също не смята, че спирането на транзита от наша страна е добра идея, тъй като и това също би било чисто политически ход.

Според Василев новината от за спирането на газа е удобен момент за няколко неща - да ускорим диверсификацията, да разследваме начина, по който се изгради "Турски поток", а и да осъдим "Газпром" в арбитражен съд.

Моментът е избран и с оглед на най-малките запаси в газохранилището в Чирен и освен сваляне на правителството цели и ускоряване на сключването на нов договор с Газпром. Явно в Москва са притеснени, че не бързаме по темата. Но и нямаме основания да бързаме с него. В момента потреблението на газ у нас е на най-ниските си нива.

Властта е спокойна - природен газ ще има

Властта е спокойна - природен газ ще има

Радослав Рибарски, ПП: Ние сме изрядни в договора с "Газпром" и ще и търсим обезщетение,