В момента не се водят преговори за подновяване на договора с "Газпром". Водят се разговори с Азербайджан за допълнителни количества азерски газ. Това заяви директорът на "Булгаргаз" Иван Топчийски за "Бизнес.БГ" по БНТ. Припомняме, че относно изтичащия договор с "Газпром" вчера финансовият министър Асен Василев подчерта, че в настоящата ситуация преговори с руската компания няма да има.

"Очакваме лоши сценарии и имаме алтернативи. Първото е покритието на месец април като минимум на количества. Това се случи със запазване на определени количества в Чирен. Това е гаранция, че в отоплителния сезон няма да се наложи хората да останат без газ, заяви той. Не изтича договорът ни с тях, а анексът, с който България е задължена да взима по-малки количества азерски газ. И преди, и след завършването на гръцката връзка ще можем да вземаме тройно по-големи количества. След 30 юни ще можем да взимаме азерски газ на пълен капацитет", обяви Топчийски.

Цените ще зависят от индексите на борсите след 30 юни, но ще бъдат по-изгодни, увери шефът на "Булгаргаз". По всяка вероятност интерконекторът с Гърция ще заработи наесен, но дори да не бъде завършен, ще получаваме азерски газ на пълен капацитет, отново каза Иван Топчийски.

Булгаргаз: Прогнозната цена на природния газ през май е 153,73 лева за мегаватчас

Булгаргаз: Прогнозната цена на природния газ през май е 153,73 лева за мегаватчас

Цените на световния пазар продължават да се покачват като те достигнаха до 120 евро за мегаватчас

Предложението на "Булгаргаз" за шоково поскъпване на синьото гориво с 58% е било базирано на високите индекси в първите десет дни на март, по такава формула се прави заявлението, обясни Топчийски. Промените в индексите се отчитат в края на месеца, когато регулаторът окончателно взима решение за месец април. Удължен е и добивният сезон в Чирен, за да може да се покрие м. април.

"Чирен ще бъде използван само за м. април, за да се покрие потреблението, след това хранилището ще бъде запълвано с възможно най-оптималния микс за следващия газов сезон. Когато вземем количествата по азерския договор, зависимостта ще започне да намалява и ще се допълват количества, мже би с руски, може би с втечнен. Можем да заменим целия газ по руския договор с втечнен газ, но цената би била доста по-лоша", каза директорът на "Булгаргаз".

Няма заплаха от недостиг на газ, но "Булгаргаз" има готовност

Няма заплаха от недостиг на газ, но "Булгаргаз" има готовност

На първо място "Булгартрансгаз" трябва да защити сигурността на системата