Заедно с брифинга, който енергийният министър Александър Николов ще дава в 9 часа, да си подаде и оставката, искат от ГЕРБ. Партията иска извънредно заседание на парламента заради газовата криза. Ако властта не даде решения на кризите, нямало смисъл да остава в управлението. Това заяви в студиото на БТВ председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Като недостойна опорка определи тя изявленията малко преди това на Атанас Атанасов по темата за газовата криза.

"Газпром" спря доставките на газ за България

"Газпром" спря доставките на газ за България

Решението е едностранно

Интерконекторът с Гърция бе изграден на 79% при управлението на Бойко Борисов, а настоящата власт не правела нищо, за да довърши интерконектора.

За една година е изплатена една трета от тръбата по "Балкански поток". За три години тя ще бъде изцяло платена и транзитните такси ще остават в държавната хазна, увери Атасанова.

Настоящото управление няма нито цел, нито посока как се управлява, подчерта Атанасова.

В студиото на БНТ бившият енергиен министър Теменужка Петкова поиска цялата кореспонденция с "Газпром".

"Булгаргаз" в момента не води преговори с "Газпром" за подновяване на договора

"Булгаргаз" в момента не води преговори с "Газпром" за подновяване на договора

След 30 юни ще можем да взимаме азерски газ на пълен капацитет", обяви Топчийски

Нека да чуем правителството какво ще каже и включително и енергийният министър. Има много въпросителни, на които трябва да се отговори - правителството откога знае, че съществува вариант спиране на доставките, какво е направило до тук освен да подлага на риск енергийната и националната сигурност на страната. Затова и цялата кореспонденция с "Газпром" трябва да бъде проверена.

Тя увери, че България има реална диверсификация на газ - получаваме 30% газ от Азербайджан.

Господин Ананиев в стремежа си да демонстрира, че разбира от всички, на практика доказа, че не разбира от нищо, разкритикува Петкова. Според нея Ананиев не помни и не знае, че по време на правителството на ГЕРБ в договора с "Газпром", че били премахнати посредниците по веригата. ГЕРБ водили преговори с "Газпром", в резултат на което Газпром са възстановили над 220 млн. лв. Припомняме, че възстановените суми са следствие на спечелено дело, което ЕК води спрямо руския монополист "Газпром", а решението засягаше не само България, а още страни, предимно от Източна Европа.

ЕК налага на Газпром конкурентни цени в Централна и Източна Европа

ЕК налага на Газпром конкурентни цени в Централна и Източна Европа

Становището на Комисията е, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС