Санкциите срещу Русия трябва да бъдат толкова ефективни, че да накарат руската страна да започне да търси мир и не може да има компромис за сметка на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си към Европейския съвет, съобщи "Укринформ".

Зеленски отбеляза, че днес е 96-ят ден от войната в Украйна, война "срещу всички нас и срещу всички вас; против европейското единство".

Германия: Единството на ЕС за санкциите започва да се разпада

Германия: Единството на ЕС за санкциите започва да се разпада

Преди утрешната среща на върха за ембаргото

"Русия иска да види на такива срещи не единен Европейски съвет, какъвто виждаме сега, не единен Европейски съюз, а 27 отделни държави, 27 фрагмента, които не могат да бъдат събрани. Това е тяхно желание", каза президентът на Украйна.

По думите му, тази политика на агресора е последователна и в нея няма забавяне.

"За разлика от Европа, Русия няма нужда да провежда подобни срещи на върха и да търси компромиси в продължение на седмици. Между другото, искам да ви благодаря, че говорихте за тези компромиси, че се стремихте да намерите помощ и подкрепа за Украйна. Така че те не са готови да правят компромиси, като избират какво да направят, за да постигнат целите си", отбеляза Зеленски.

Според Зеленски, сега виждаме как руската офанзива в Донбас унищожава украинските градове, унищожава общностите на Украйна и в същото време как европейското единство, желаното европейско единство може да се разклати.

"На 8 април, 44-ия ден от войната, беше наложен петият пакет от санкции на ЕС. И оттогава минаха 52 дни. Какво се случи през този период? За това време към 8 април в списъка на убитите от руските окупатори в Украйна има 169 деца. Към днешна дата в списъка са 243 деца. По това време към 8 април са унищожени 928 учебни заведения. Детски градини, училища, университети. От днес - 1888 г.", каза Зеленски.

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Поддържа руската теза, че освобождават Украйна от нацизма

Според наличните данни Русия вече е нанесла около 1600 ракетни удара по Украйна.

"Русия е използвала повече от 2400, почти 2500 различни ракети срещу нас, срещу цивилното население. И тогава, към 8 април, имаше по-малко от хиляда удара и използваха около хиляда ракети. Това е прогресът на тяхната агресия", подчерта Зеленски.

Президентът на Украйна изрази увереност, че само руската държава е виновна за всичко, което се случва.

"Но аз съм убеден, че за всеки един от вас е очевидно, че трябва да има напредък в санкциите за тази агресия. И за нас е от решаващо значение. И ще ни помогне много! Напредъкът, който кара Русия да започне да търси мир. И само това може да бъде нашето общо искане. Спокойствие. Не може да има компромиси за сметка на нашата териториална цялост, нашия суверенитет!" подчерта Зеленски.

Президентът на Украйна благодари на всички, които насърчават шестия пакет от санкции и се опитват да го направят ефективен.

"Но, за съжаление, по някаква причина все още го няма. И защо зависиш от Русия, от техния натиск, а не обратното? Русия трябва да зависи от вас. Защо Русия все още може да печели почти милиард евро на ден, като продава енергийни ресурси? Защо банките на една терористична държава все още работят с Европа и глобалната финансова система? Сериозни въпроси. И защо руските пропагандни канали все още са активни в Европейския съюз? Това е информационно оръжие на Руската федерация. Защо руските държавни служители, които подкрепят войната, и съдиите, които открито подкрепят репресиите, все още не са под санкции? - отбеляза Зеленски.

По думите му всеки от тези важни въпроси не е само за пакети от санкции или войната в Украйна, а за самата Европа.

Зеленски недоволен: Светът се страхува да наложи шестия пакет санкции срещу Русия

Зеленски недоволен: Светът се страхува да наложи шестия пакет санкции срещу Русия

Положението е на живот и смърт, настоя украинският президент

Припомняне, че двудневната специална среща на ЕС започна в Брюксел на 30 май 2022 г. Европейският съвет ще обсъди по-нататъшната политическа, финансова и хуманитарна подкрепа за Украйна заради войната.

Зеленски засегна и друга тема - желанието на Украйна за членство в ЕС. 

Украйна е изпълнила всички необходими критерии за статут на кандидат за членство в ЕС, заяви той.