Съветникът към украинската президентска канцелария Михайло Подоляк смята, че евентуалната забрана за издаване на шенгенски визи на руснаци може да доведе до бунтове в самата Русия.

Той обосновава защо са необходими визови ограничения за руските граждани.

"Шестте месеца война доказаха, че те не се интересуват от масовите убийства, разрушените градове, ядрения шантаж, Буча или Мариупол. Само разговорите за загуба на визи успяват да ги върнат към съзнанието за война и отговорност. И това е първата стъпка... към бунт", написа Подоляк в социалните мрежи.

Естония, Финландия и Латвия активно се застъпват за забрана на издаването на шенгенски визи на руснаци. Това предложение ще бъде обсъдено на срещата на външните министри на ЕС в Прага в края на август. Eстония вече въведе ограничения, а Полша заяви, че също ги обмисля.

Естония ще забрани на руски граждани с шенгенска виза, издадена от нея, да влизат в страната.

Естония ще забрани на руски граждани с шенгенска виза, издадена от нея, да влизат в страната.

Все още ще остане разрешено влизането на руснаци с шенгенски визи, издадени другаде

Предложението за въвеждането на визити в следващия пакет от санкции спрямо Русия бе подкрепено и от Европредседателството, което в момента се ръководи от Чешката република.

Въпреки това, както отбелязва руската редакция на BBC, в момента във визовия кодекс на ЕС или в Шенгенското споразумение (което е част от Договора за функционирането на ЕС) няма разпоредба, която да позволява пълна забрана за издаване на визи за определена държава.

Германия, както и Европейската комисия, обаче отхвърлят идеята за цялостно спиране на туристическите визи за руснаци. В средата на миналата седмица, когато германският канцлер Олаф Шолц се изказа против такива ограничения с аргумент, че това е война не на руския народ, а на Кремъл, последна остър отговор от външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Естонският премиер Кая Калас заяви: "Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право."