Гражданите на Руската федерация, подлежащи на мобилизация, измежду желаещите да напуснат страната, получават повиквателни на границата с Грузия. Това съобщиха за ТАСС във вторник от пресслужбата на главата и правителството на Северна Осетия, цитирани от ТАСС.

"На границата с Грузия работи мобилизационна оперативна група, включваща представители на военното окръжие и представителната власт. Те проверяват на пътя дали човекът е военнозадължен, дали подлежи на мобилизация. Ако има данни, че подлежи на мобилизация, то в този случай му се връчва повиквателна по съответния ред", каза източникът.

По-рано Министерството на вътрешните работи на региона съобщи, че около 5500 превозни средства в Северна Осетия чакат да преминат през руско-грузинската граница, включително около 3600 леки автомобила.

Във вторник на ГКПП "Горни Ларс" се проведе среща на място с участието на министъра на вътрешните работи на Северна Осетия, началника на Държавната инспекция по движението, ръководителите на граничния отдел на Федералната служба за сигурност на Руската федерация в републиката и митницата на Северна Осетия. Беше разрешено гражданите да преминават границата пеша. Освен това в близко бъдеще на пункта ще бъде разположен мобилизационен пункт на военната служба за регистрация и вписване.

Грузия от своя страна заяви, че страната няма да връща руски граждани, желаещи да влязат на територията й. 

Казахстан връща избягали от мобилизацията руснаци

Казахстан връща избягали от мобилизацията руснаци

За целта обаче те трябва да бъдат обявени за издирване

Броят на мъжете в наборна възраст, заминаващи в чужбина, след като Путин реши да свика 300 000 резервисти в сряда, постави дилема за членовете на ЕС, особено държавите от Източна Европа, някои от които ограничаваха достъпа на руснаците в отговор на войната.

Почти 17 000 руснаци са пресекли границата с Финландия през уикенда, съобщиха финландските власти, докато руските държавни медии съобщиха, че времето за чакане за влизане в Грузия е достигнало 48 часа в един момент в неделя, с повече от 3000 превозни средства на опашка.

В понеделник високопоставеният руски депутат Сергей Цеков каза пред агенция РИА, че самата Русия трябва да забрани на хората в наборна възраст да напускат страната.

Запитан за такава възможност, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери: "В момента не са взети решения по този въпрос."