Грузинският външен министър Вахтанг Гомелаури заяви, че републиката няма причина да затваря границата с Русия, като са взети мерки за засилване на контрола на граничните контролно-пропускателни пунктове, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

"Руски граждани посещават Грузия от години, така че сега няма да поставяме пречки пред този процес", каза министърът.

Основната сухопътна точка, през която може да се влезе в Грузия от Русия, е ГКПП Горни Ларс. От началото на мобилизацията хиляди автомобили се наредиха на опашка, образувайки колона, която се простираше на 25 км и стигна до руския град Владикавказ.

По думите на министъра тези дни около 10 000 руснаци пресичат границата с Грузия всеки ден, което е с около 40-45% повече, отколкото преди 21 септември, когато всеки ден в Грузия са пристигали около 6 000 руснаци.

"Напълно неверни цифри дават нашите опозиционери, които твърдят, че в момента в Грузия има от стотици хиляди до два милиона руснаци", отбеляза Гомелаури.

Той добави, че около 60% от пристигналите в Грузия руснаци вече са напуснали републиката.

Според РИА Новости, позовавайки се на руското министерство на вътрешните работи се предвижда да бъде открит руски мобилизационен пост на ГКПП Горни Ларс. Кога ще стане това обаче не се уточнява от руското МВР.

Вчера на границата пристигна бронетранспортьор от руска страна, за да предотврати неразрешеното й преминаване, а от грузинска страна, поради наплива на желаещи, бе разрешено пешеходното преминаване на границата.

Казахстан връща избягали от мобилизацията руснаци

Казахстан връща избягали от мобилизацията руснаци

За целта обаче те трябва да бъдат обявени за издирване

Броят на мъжете в наборна възраст, заминаващи в чужбина, след като Путин реши да свика 300 000 резервисти в сряда, постави дилема за членовете на ЕС, особено държавите от Източна Европа, някои от които ограничаваха достъпа на руснаците в отговор на войната.

Почти 17 000 руснаци са пресекли границата с Финландия през уикенда, съобщиха финландските власти, докато руските държавни медии съобщиха, че времето за чакане за влизане в Грузия е достигнало 48 часа в един момент в неделя, с повече от 3000 превозни средства на опашка.

В понеделник високопоставеният руски депутат Сергей Цеков каза пред агенция РИА, че самата Русия трябва да забрани на хората в наборна възраст да напускат страната.

Запитан за такава възможност, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери: "В момента не са взети решения по този въпрос".

Рекордни опашки от руснаци и по границата с Финландия

Рекордни опашки от руснаци и по границата с Финландия

Въпреки че страната вече обяви ограничения за туристическите визи