Действията на Русия представляват най-сериозната ескалация на конфликта, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари, каза в петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише "Ройтерс".

"Путин мобилизира още стотици хиляди войници, ангажира се с безотговорно ядрено дрънкане с оръжия и сега незаконно анексира повече украинска територия. Всичко това представлява най-сериозната ескалация от началото на войната", каза Столтенберг на пресконференция.

Той каза, че НАТО потвърждава своята непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и няма да бъде възпрян от руския президент Владимир Путин да подкрепи страната в защитата й срещу Русия.

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

За нашия народ, за голямата историческа Русия и бъдещите поколение, да защитим

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

"Съюзниците от НАТО не признават и няма да признаят никоя от тази територия като част от Русия. Ние призоваваме всички държави да отхвърлят явните опити на Русия за териториално завладяване.

Тези земи са Украйна. Донецк е Украйна. Луганск е Украйна. Херсон е Украйна. Запорожие е Украйна. Точно както Крим е Украйна.

Това е вторият път, когато Русия превзема украинска територия със сила, но това не променя характера на конфликта. Това остава бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна. И това не променя нашия ангажимент да подкрепяме Украйна.

НАТО не е страна в конфликта.

Но ние предоставяме подкрепа на Украйна, за да може тя да защити правото си на самоотбрана, залегнало в Хартата на ООН.

Нашият съюз е отбранителен.

Ядрената реторика на Русия няма да спре подкрепата на Г-7 за Украйна

Ядрената реторика на Русия няма да спре подкрепата на Г-7 за Украйна

Толкова дълго, колкото е необходимо

Стоим единни и решителни за защита на всеки съюзник на НАТО и всеки сантиметър от територията на съюзниците. Това е ключов момент.

Путин мобилизира още стотици хиляди войници. Използва безотговорно дрънкане с ядрено оръжие. И сега незаконно анексира още украинска територия.

Заедно това представлява най-сериозната ескалация от началото на войната. Нищо от това не показва сила. Показва слабост.

Това е признание, че войната му не върви по план. И че Путин тотално се провали в стратегическите си цели.

Путин носи пълна отговорност за тази война. И негова е отговорността да сложи край. Да се ​​сложи край на огромните страдания на смелия украински народ. Да сложи край на енергийната и хранителната криза, която засяга толкова много хора по света.

Ако Русия спре да воюва, ще има мир. Ако Украйна спре да се бие, тя ще престане да съществува като независима суверенна нация в Европа.

НАТО потвърждава нашата непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние оставаме решителни в оказването на подкрепа на Украйна, докато тя продължава да се защитава срещу агресията на Русия. Колкото е нужно."

В отговор на анексията на Путин Украйна кандидатства за НАТО

В отговор на анексията на Путин Украйна кандидатства за НАТО

Киев подаде молба за членство по ускорена процедура