Външните министри на Групата на седемте (Г-7) подчертаха в петък, че "безотговорното използване" на ядрена реторика от страна на Русия няма да спре групата да подкрепя Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", призовавайки Москва незабавно да прекрати войната и да се оттегли от територията на Украйна.

Освен това външните министри на Г-7 потвърдиха, че присъединяването на четирите окупирани от Русия региона в Украйна към Федерацията "никога" няма да бъде признато от Групата, "недвусмислено" осъждайки опитите на Русия за териториални "заграбвания".

Министрите на външните работи на Г-7 предупредиха да бъдат наложени икономически санкции на тези "вътре и извън" Русия, които "политически и икономически подкрепят тези нарушения на международното право".

Руският президент Владимир Путин подписа присъединяването на четирите региона на Украйна по-рано днес, обвинявайки Запада, че се опитва да "унищожи" Русия.

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

За нашия народ, за голямата историческа Русия и бъдещите поколение, да защитим

Изявление на външните министри на Г-7 относно незаконното анексиране на суверенна украинска територия:

"Ние, министрите на външните работи на Г-7 на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство, Съединените американски щати и върховният представител на Европейския съюз, сме обединени в нашето осъждане по възможно най-категоричен начин на войната на Русия за агресия срещу Украйна и продължаващите нарушения на суверенитета, териториалната цялост и независимост на Украйна.

Усилията на президента Путин да включи Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области в територията на Руската федерация представляват нова ниска точка в явното пренебрегване на международното право от страна на Русия и още един пример за неприемливи нарушения от страна на Русия на суверенитета на Украйна, Устава на ООН и общоприетите принципи и ангажименти на Заключителния акт от Хелзинки и Парижката харта.

Ние никога няма да признаем тези анексии, нито фалшивите "референдуми", проведени с оръжие.

Повтаряме нашия призив към всички страни да осъдят недвусмислено агресивната война на Русия и нейния опит да придобие територия със сила. Призоваваме по-широката международна общност да отхвърли бруталния експанзионизъм на Русия, нейните усилия да отрече съществуването на Украйна като независима държава и грубото нарушение на международните норми, които гарантират международния мир, сигурност и териториалната цялост и суверенитета на всички държави.

Столтенберг: НАТО няма да се спре от Путин да подкрепи Украйна

Столтенберг: НАТО няма да се спре от Путин да подкрепи Украйна

Путин дрънка с ядрено оръжие, мобилизира още стотици хиляди - това не е сила, това е слабост

Ние ще наложим допълнителни икономически разходи на Русия и на лица и организации - в и извън Русия - които предоставят политическа или икономическа подкрепа за тези нарушения на международното право. Ние сме непоколебими в нашата подкрепа за правото на Украйна да се защитава срещу агресивната война на Русия и нейното безспорно право да си върне територията от Русия.

Отново осъждаме безотговорната ядрена реторика на Русия. Това няма да ни разсейва или разубеждава да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Русия трябва незабавно да спре своята агресивна война, да изтегли всички свои войски и военно оборудване от Украйна и да зачита независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Отново потвърждаваме, че регионите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, както и Крим са неразделна част от Украйна."

В отговор на анексията на Путин Украйна кандидатства за НАТО

В отговор на анексията на Путин Украйна кандидатства за НАТО

Киев подаде молба за членство по ускорена процедура