Разпадът на Съветския съюз е "трагедия", "разчленяване" на националното тяло, което "никога повече не трябва да се случва".

Русия е нужна на нас, а Русия завинаги ще я има - увереността е на руския Владимир Путин, който и драматично замълча след края на изречението.

"Искам киевските власти и техните господари да ме чуят. Хората, живеещи в ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие, стават наши граждани. Завинаги", заяви Путин в речта си в зала "Свети Георги" в Кремъл преди подписването на споразумението за присъединяване на окупираните украински територии към Русия.

Той призова украинските власти да прекратят огъня и да седнат на масата за преговори.

"Призоваваме киевския режим незабавно да прекрати огъня, всички военни действия, войната, която отприщи през 2014 г., и да се върне на масата за преговори. Готови сме за това." Резултатът от "избора на народа на проведените референдуми" няма да бъде обсъждан, отсече руският лидер. "Изборът е направен - Русия няма да ги предаде", а ще защити суверенното право на всеки да самоопределя своето бъдеще.

Путин е убеден, че гражданите на четирите области се смятат за част от Русия - като култура, език, традиции и нрави, докато киевският режим и господарите на Киев на Запад, ги възпитават от години да мразят всичко руско.

Анексирането на четирите украински региона, за които Путин припомни, че е проведен референдум и те са се самоопределили като част от РФ, е изпълнение на "великата освободителна мисия на нашата нация". Путин обеща пълно възстановяване на разрушенията в присъединените региони, изброявайки инфраструктурни дейности, които ще бъдат извършени, и обещавайки промени в жилищното настаняване, образованието и здравеопазването.

Атака срещу новите руски територии е атака срещу Русия, предупреди Кремъл

Атака срещу новите руски територии е атака срещу Русия, предупреди Кремъл

Москва не иска ядрена ескалация и зове Западът да се държи отговорно

Фокусът на речта на Путин беше историческата справедливост и изборът на милиони хора да се завърнат у дома. Със изрази като "завръщане у дома" и приютяване бе изпълнен и целият коментар на водещите, който съпътстваше програмата по излъчването на живо в ефира на руските телевизии.

Основният лайтмотив на речта на руския президент обаче не беше нито грижата за жителите на анексираните територии, нито самите територии, а посланието му към Запада.

По-голяма част от словото му беше противопоставяне на западните страни, диктата на САЩ и НАТО, васалното поведение на другите държави и хибридната война, която се водела срещу Русия.

В речта си Путин премина през историческите период на робовладелчеството и колониализма, който явно от думите му не е завършил в западните страни и от който Русия е останала неопетнена, и стигна до 20 век с напомняне за Виетнамската война, войната в Ирак, отношението в момента към Иран, включително и търговията с опиум.

Владимир Путин няколко пъти разобличи западните страни, т.нар. демокрации, като фалшиви и лицемерни и призова Запада да престане да се смята за неоспорим авторитет. Отече и правото на Запада да оценява какво се случва в Русия.

Русия предупреди САЩ и Великобритания, че приближават "опасна граница" в Украйна

Русия предупреди САЩ и Великобритания, че приближават "опасна граница" в Украйна

Москва е готова да защити със всички средства своята територия

След речта на Владимир Путин, което продължи около 40 минути "ръководителите" на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, съответно Денис Пушилин и Леонид Пасечник, както и "ръководителят" на Запорожка област Евгений Балицки и "ръководителят" на Херсонска област Владимир Салдо, подписаха споразумение за присъединяването на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област към Русия.

Церемонията завърши със стискане на ръце и аплаузи от страна на цялата зала.

Сега Държавната дума на Русия трябва да ратифицира договора, след което Съветът на федерацията трябва да даде своето одобрение. Няма съмнение, че гласуването в двата органа ще бъде формална процедура до последния етап - подписването на указа от руския президент Владимир Путин.