Москва предупреждава Вашингтон и Лондон срещу необмислени стъпки, които могат да доближат ситуацията около Украйна до "опасна граница". Това заяви ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена по въпросите на военната сигурност и контрола на въоръженията Константин Гаврилов на пленарно заседание на Форума за сътрудничество в областта на сигурността на ОССЕ, предава ТАСС.

"Модернизирайки собствения си ядрен потенциал, Вашингтон насърчава безотговорна ескалация на ядрената реторика и съюзниците му в Лондон открито декларират безусловната си готовност да натиснат "червения бутон", ако е необходимо. Предупреждаваме Вашингтон и Лондон, че необмислени стъпки, които могат да доведат до промяна на ситуацията в Украйна се доближават до опасна граница", се казва в текста на речта, публикуван от руското външно министерство.

Гаврилов подчертава, че Русия "отблизо следи опитите на САЩ да мобилизират сателитите си за още по-ожесточена конфронтация с Руската федерация". "Както заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин, ако териториалната цялост на страната ни бъде застрашена, всички средства, с които разполагаме, ще бъдат използвани за защита на Русия и нашия народ", припомни дипломатът. "Ние ще действаме в строго съответствие с разпоредбите на нашата военна доктрина и Основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране".

Гаврилов също така заявява, че САЩ гледат на света като на полигон за тестване на ефективността на своите оръжия. "Отдавна е ясно, че кураторите на Киев от Вашингтон гледат на целия свят като на голям полигон и използват всеки въоръжен конфликт, дори и да не участват пряко в него, за да тестват ефективността на своите оръжия", каза той.

Според Гаврилов, съгласно доклад на Изследователската служба на Конгреса за войните и военните интервенции на САЩ по света, "от 1798 г. Вашингтон е отприщил 469 войни и военни интервенции". "Американският професор Дж. Лукас стига до извода, че войните на САЩ след Втората световна война са отнели около 25 милиона човешки живота," подчертава ръководителят на руската делегация и заявява, че според него "Вашингтон не възнамерява да спира."

Дипломатът посочва, че американските оръжия продължават да се тестват върху цивилни от украинските военни. "Министерството на отбраната на Украйна открито покани компаниите от военно-промишления комплекс на САЩ да тестват пилотни проекти преди масовото им производство, което уж ще повиши конкурентоспособността на тези оръжия, тествани във военната зона. Е, това не е ново. Международната общност добре помни как през август 1945 г. САЩ "тестваха" ядрени оръжия върху жителите на Хирошима и Нагасаки. Днес става дума за действителното легализиране на държавно ниво на използването на украински военни и цивилни, срещу които тези оръжия ще бъдат обърнати, като "пушечно месо", каза той.

"Безусловният приоритет на Руската федерация остава прекратяването на страданията на цивилното население на Донбас и народа на Украйна чрез приключване на военните действия, започнати от Киев преди осем години. Предстощите заплахи за националната сигурност на нашата страна и на цяла Европа от агонизиращия режим ще бъдат безусловно елиминирани и принципите на Хартата на ООН на територията на Украйна ще бъдат възстановени", заключи Гаврилов.

Според него Руската федерация взима решение въз основа на резултатите от референдумите, без да взема предвид мненията на членовете на НАТО. "Непрекъснато чуваме емоционални изявления, че резултатите от референдумите няма да бъдат признати на Запад. Какъв е отговорът на това? Първо, ако разширяването на НАТО може да се осъществи без оглед на мнението на Русия, тогава и нашата страна ще взема решения след резултатите от референдумите, без да взема предвид мнението на страните членки на Алианса. Имаме пълното право на това", каза Гаврилов.

Според Гаврилов Русия категорично отхвърля "безразсъдните инсинуации на външнополитическите лидери на европейските държави, които разпространяват информации, че участниците в референдума "са били разстрелвани, изнасилвани и принуждавани да гласуват, докато до тях са стояли войници с автомат "Калашников".

"Предизвиква дълбоко съжаление, че антируските лъжи в духа на киевския омбудсман [Людмила] Денисова са пуснали корени в Европа. Това, за което тези представители са наистина прави, е, че гражданите на ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област бяха подложени на въоръжено насилие от тези, които наричаха свои братя", посочи той, "Повтарям: единствената заплаха, която висеше над тях, беше непрекъснатият обстрел на Въоръжените сили на Украйна, целящ сплашване на гражданите и нарушаване на волята на народа. ." В някои населени места участъковите комисии бяха принудени да работят в бомбоубежища. Стреляха с натовски оръжия. Има пострадали, включително и деца".

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

За нашия народ, за голямата историческа Русия и бъдещите поколение, да защитим