Стотици хиляди хора напуснаха Русия след "частичната" мобилизация, обявена от президента Владимир Путин, съобщава Руската служба на Би Би Си, като се позовава на "Телеграм" канала "Верстка".

Каналът изчислява приблизителния брой на напусналите въз основа на отворени данни и получава цифрата от 355 хиляди души.

От 21 септември най-много - 200 хиляди души - са напуснали Русия в посока Казахстан. Това съобщи днес министърът на вътрешните работи на страната Марат Ахмеджанов. Той каза още, че 148 хиляди души са напуснали страната му, но не уточни къде са отишли.

По данни на Министерството на вътрешните работи на страната от 21 до 30 септември в Грузия са влезли още 68 887 души. На 3 октомври заместник-министърът на вътрешните работи Александър Дарахвелидзе каза, че около шест хиляди души на ден влизат в Грузия през последните дни - тоест броят на влезлите в страната руснаци може да надхвърли 80 хиляди души.

Според финландската гранична охрана от 21 септември до 3 октомври 65 768 руснаци са влезли в страната, докато през същото време 40 106 руснаци са се върнали в Русия.

Също така руски граждани (особено жители на Бурятия) са заминали за Монголия. Както съобщи местният портал ikon, позовавайки се на източници в Главната дирекция за охрана на границата, от 22 до 28 септември 6268 руснаци са влезли в Монголия (1107 руснаци са напуснали страната през този период).

Друг избор е Киргизстан. От 21 септември там са се регистрирали 3526 руски граждани, съобщиха за Azzatik (местната редакция на Радио "Свобода") от пресслужбата на Министерството на цифровото развитие. Местните власти не дават данни колко руснаци са напуснали страната.

Известно е, че хората активно напускат Русия и към Армения, Узбекистан, Таджикистан, Азербайджан, Турция, Египет и Обединените арабски емирства. Но точните данни за тези страни не са публично достъпни.

Над 200 000 руснаци вече са мобилизирани, докладва Шойгу

Над 200 000 руснаци вече са мобилизирани, докладва Шойгу

Военният министър поиска допълнителна подготовка на новобранците под ръководството на офицери с боен опит