Депутатите от Държавната дума на Русия оттеглиха закон, който предвиждаше мобилизираните мъже да получат еднократно плащане от 300 000 рубли (около 4980 долара) и други придобивки.

Това е станало без да посочат причина за решението им, коментира в дневния си анализ за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната.

Украински военни междувременно заявиха, че руските сили формират мотострелкова дивизия с мобилизирани мъже от Крим, Краснодарския край и Република Адигея.

Войниците по договор хванати в капан заради руската мобилизация

Войниците по договор хванати в капан заради руската мобилизация

Те не могат да напусната армията след изтичане на договора

Руският президент Владимир Путин изпълни обещанието си и внасе в Държавната дума законопроект за приемане на Донецката и Луганската народни републики и Запорожка и Херсонска област в състава на Руската федерация.

Американският институт за изследване на войната (ISW) посвети поредния си анализ на това как се е променило руското информационно пространство след пораженията в района на Харков и Лиман, а също и поради започналата мобилизация. Американски анализатори констатират, че руската общественост е започнала да чува много повече критики към генералите.

Обявената от Кремъл частична мобилизация накара широката общественост да почувства последиците от пораженията в района на Харков и след това в Лиман, а опитите на Кремъл да представи войната като нещо ограничено и като цяло успешно бяха разбити, пише ISW.

Анализаторите смятат, че поражението в Лиман породи още повече объркване и критика в руския медиен мейнстрийм, отколкото пролетното напускане на Северна Украйна и дори поражението в района на Харков, именно защото беше насложено върху мобилизацията.

ISW също така отбелязва, че военното ръководство започна открито и шумно да критикува "патриотични" военни блогъри, допуснати до телевизионни токшоута, както и че Рамзан Кадиров и Евгений Пригожин направиха резки изявления.

В същото време Путин, припомня ISW, се опитва да контролира информационното пространство в по-голяма степен и да го потиска в по-малка степен, той няма такава машина за потискане и цензура, която беше в Съветския съюз, и следователно "безпорядъкът" в информационното пространство може да бъде по-опасен за него, отколкото за съветската власт.

Според ISW Путин до голяма степен разчита на военните блогъри - той се нуждае от тях както за популяризиране на позицията си сред масите, така и за неизкривена информация за състоянието на нещата на фронтовете.

"Времето ще покаже доколко Путин ще толерира (критиката) и какво ще се случи, когато и ако се опита да затвори устата на военните блогъри с тяхната критика - все повече критикувайки собствените си решения", заключава ISW.

Украинските сили продължават да освобождават селища източно и североизточно от Лиман и са освободили Торске в Донецка област.

Руски източници твърдят, че руските сили са се изтеглили от позициите си североизточно от Лиман, вероятно към позициите около Кременна и по протежение на шосе R66 Сватево-Кременна.

ISW: Путин явно гледа повече към Южна Украйна

ISW: Путин явно гледа повече към Южна Украйна

Явно защитата на Луганска област не е приоритет

Украинските сили са продължили да напредват към населените места източно от Купянск и са освободили Кишаривка в Харковска област.

Руските сили продължават да извършват неуспешни нападения в района на Бахмут, Вимка и Авдийвка.

Столтенберг: Успехът на Украйна в Лиман показва, че може да отблъсне руските сили

Столтенберг: Успехът на Украйна в Лиман показва, че може да отблъсне руските сили

Според него подкрепата на правителството в Киев е най-добрия отговор на руската анексия

Украинските сили са възобновили контранастъплението в северната част на Херсонска област и са осигурили позиции в Золота Балка и Крешченовка. Руски източници твърдят, че украинските сили са освободили и Шевчековка и Любимивка, като са изтласкали руските сили на нови отбранителни позиции около Микаиливка.

Руските сили продължават да атакуват Кривий Рих и Николаевска област с безпилотни самолети Шахед-136 иранско производство.