Заради частичната мобилизация военнослужещите по договор няма да бъдат уволнени след изтичане на срока на службата им, договорите им ще бъдат продължени до края на "специалната военна операция (СВО)" в Украйна, съобщи порталът "Объяснить.рф", цитиран от Интерфакс.

"Не се предвижда прекратяване на договора след изтичането му през периода на частична мобилизация. Договорите продължават да са валидни до края на СВО", се казва в съобщението.

В него се посочва, че през периода на частична мобилизация не могат да бъдат уволнявани военнослужещи по договор, освен ако не са навършили пределна възраст за носене на военна служба към момента на изтичане на договора.

Разяснява се, че списъкът на основанията за уволнение на военнослужещи по договор и мобилизираните граждани е определен в указа на президента на Руската федерация "За обявяване на частична мобилизация" от 21 септември: достигане на пределна възраст, по здравословни причини и при постановена от съда присъда лишаване от свобода.

Припомняме, че в началото на войната в Украйна руският президент Владимир Путин обяви, че само войнци по договор и доброволци ще бъдат изпращани на фронта, но много скоро след първите неуспехи много платени войници поискаха да бъдат преместени от фронта и дори започнаха да прекратяват договорите си.

Руски войник: Тръгнахме като на парад и се оказахме в Украйна

Руски войник: Тръгнахме като на парад и се оказахме в Украйна

Той разказва подробно опита си от военните действия