Поражението около Лиман показва, че руският президент Владимир Путин деприоритизира защитата на Луганска област в полза на задържането на окупираните територии в Южна Украйна. Украински и руски източници последователно посочват, че руските сили продължават да укрепват руските позиции в Херсонска и Запорожка области, въпреки неотдавнашния срив на фронта Харков-Изюм и дори когато руските позиции около Лиман се сринаха.

Кадри в социалните медии и украински военни потвърдиха, че украинските сили са влезли в Лиман, Донецка област, на 1 октомври, а руското министерство на отбраната (МО) обяви "изтегляне на по-изгодни позиции", за да се избегне "заплахата от обкръжаване" в населено място.

Руското информационно пространство - съставено от кремълски пропагандисти, експерти и военни кореспонденти - регистрира поражението като резултат от неспособността на руското военно командване да изпрати своевременно подкрепления, като същевременно открито критикува повтарящите се бюрократични провали по време на мобилизацията.

Това пише в редовната сводка на Института за изследване на войната (ISW).

Украинските войски са на входа на Лиман

Украинските войски са на входа на Лиман

Около 5000 руснаци са обкръжени

Руските коментатори преобладаващо изразиха надеждите си, че частичната мобилизация ще генерира достатъчно сила, за да възобнови настъпателните операции и да си върне инициативата. Чеченският лидер Рамзан Кадиров, очевидно съсипан от поражението в Лиман, призова Русия да продължи да се бори за "освобождаване" на четирите анексирани територии с всички налични средства, включително ядрени оръжия с ниска мощност.

Изказванията на Кадиров са подобни на неорганизираните и често хиперболични изказвания на военните кореспонденти, които призовават Кремъл да продължи войната в Украйна, а призивът му за използване на ядрени оръжия не беше представителен за дискурса в руското информационно пространство. Руските федерални телевизионни канали и ултра-ястребови милблогъри често обсъждат руския ядрен потенциал като част от усилията си да разпалят патриотични настроения сред руската вътрешна публика и изявлението на Кадиров не беше особено забележително в този контекст.

Кадиров: Москва трябва да обмисли употребата на ядрено оръжие

Кадиров: Москва трябва да обмисли употребата на ядрено оръжие

Пригожин подкрепя Кадиров в атаките му срещу военните

Призивът на Кадиров за използване на тактически ядрени оръжия вероятно е несъвместим с исканията му за продължаване на "специалната военна операция" за поставяне на повече украинска територия под руски контрол. Руската армия в сегашното си състояние е почти сигурно неспособна да действа на ядрено бойно поле, въпреки че разполага с необходимото оборудване и исторически е обучавала своите части да го правят. Хаотичното струпване на изтощени договорни войници, набързо мобилизирани резервисти, наборници и наемници, които в момента съставляват руските сухопътни сили, не може да функционира в ядрена среда. По този начин всякакви зони, засегнати от руски тактически ядрени оръжия, ще бъдат непроходими за руснаците, което вероятно ще попречи на руския напредък. Това съображение е друг фактор, който намалява вероятността от използване на руски тактически ядрени оръжия.

За провалите около Лиман Кадиров обвини командващия Централния военен окръг (ЦВО) генерал-полковник Александър Лапин. Атаките на Кадиров придобиха значителна сила в руското информационно пространство и показват, че разривът между руските традиционни и нетрадиционни сили вероятно нараства. Кадиров заяви, че Лапин, отговарящ за "централната" група сили в Украйна, не е успял да оборудва правилно частите, действащи в района на Лиман, и е преместил щаба си далеч от фронтовата линия. Кадиров също така обвини руския Генерален щаб и по-специално началника на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов, че са прикрили провалите на Лапин. Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин публично се съгласи с критиките на Кадиров към Лапин, като каза, че висшето военно командване трябва да се бие "боси с картечници на фронта".

Прокремълски журналисти похвалиха критиките на Кадиров и Пригожин към руското военно командване, добавяйки, че командването е корумпирано и незаинтересовано от руските стратегически цели.

Кадиров, Лапин и Пригожин действат в сектора на Донбас и подобни коментари показват напрежението в руските сили, действащи в Украйна, и тяхното ръководство. Кремъл може да засили подобна критика, за да постави информационни условия за кадрови промени във висшето военно командване през следващите седмици.

Поражението около Лиман също така показва, че руският президент Владимир Путин - който според сведенията е управлявал на микрокоманди руските командири на място - деприоритизира защитата на Луганска област в полза на задържането на окупираните територии в Южна Украйна. Украински и руски източници последователно посочват, че руските сили продължават да укрепват руските позиции в Херсонска и Запорожка области, въпреки неотдавнашния срив на фронта Харков-Изюм и дори когато руските позиции около Лиман се сринаха.

Решението да не се укрепват уязвимите фронтови линии на Купянск или Лиман почти сигурно е на Путин, а не на военното командване, и предполага, че Путин се грижи много повече за задържането на стратегическия терен на Херсонска и Запорожка области, отколкото за Луганска област.

Русия вероятно поставя условия за поемане на юридическа отговорност за Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Руските власти задържаха генералния директор на ЯЕЦ Игор Мурашов на 30 септември.

Руски военен блогър твърди, че задържането на Мурашов няма да окаже осезаемо въздействие върху работата на централата, тъй като енергийните блокове вече са затворени и заяви, че в момента властите предприемат "рутинна" правна работа за прехвърляне на контрола върху централата на руската държавна корпорация за ядрена енергия Росатом и да създаде ново юридическо лице за ЯЕЦ.

Директорът на АЕЦ Запорожие е отвлечен

Директорът на АЕЦ Запорожие е отвлечен

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов предупреди за ескалация

Задържането на Мурашов и "законният" процес на прехвърляне на контрола върху ЯЕЦ на Росатом са забележителни индикации, че руските власти вероятно ще се опитат да използват контрола си върху АЕЦ, за да оказват натиск върху Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да легитимира незаконните руски анексии на окупираните Украинска територия, като я принуждават да признае законния контрол на Русия върху ЯЕЦ.

Руските сили проведоха неуспешна наземна атака срещу Козача Лопан в северната част на Харковска област на 1 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили отблъснаха руска наземна атака срещу Козача Лопан, на 5 км от границата между Харковска област и Русия.

Подобни атаки показват, че руският президент Владимир Путин вероятно запазва целта си да си възвърне контрола над територията извън незаконно анексираните от него области и е готов да разпредели руски военни активи за подобни настъпателни действия, вместо да ги посвети на защитата срещу украинската контраофанзива в Донбас.

Украински военни потвърдиха на 1 октомври, че украинските войски продължават да провеждат контранастъпателни операции в Херсонска област и да създават условия за бъдещо настъпление в различни райони по фронтовата линия.

Южното оперативно командване на Украйна отбеляза, че руските сили изтеглят резерви и се прегрупират на фона на постоянните украински действия в Южна Украйна.

Украински официални лица освен това заявиха, че украинските сили продължават кампанията за забрана, насочена към зоните на руска концентрация в Херсонска област.

Кадри в социалните медии показват, че украинските сили са ударили руски склад за боеприпаси в Таврийск, на 57 километра източно от град Херсон и в покрайнините на Нова Кахкова.

Руски източници идентифицираха една основна зона, в която украинските войски проведоха активни сухопътни маневри в Херсонска област на 1 октомври. Руски милблогър твърди, че украинските сили са атакували руски позиции в Давидов Брид, в западната Херсонска област близо до границата на Херсонско-Николаевска област близо до река Ингулец.

Руските войски са отблъснали атаката и са принудили украинските войски да се изтеглят през Ингулец, но поддържа, че украинските войски са съсредоточени върху превземането на Давидов мост.

Украйна: Русия мобилизира мъже от окупираните Запорожие и Херсон

Украйна: Русия мобилизира мъже от окупираните Запорожие и Херсон

Призовки са връчени на лица, отказали се от украинско гражданство