Руски военни са задържали генералния директор на Запорожката атомна електроцентрала Игор Мурашов и са го откарали в неизвестна посока.

Според украинския оператор "Енергоатом" това се е случило на 30 септември. За инцидента се съобщава първо в канала в "Телеграм" на агенцията, посочва УНИАН.

Както подчертава Петро Котин, президент на "Енергоатом", Мурашов е бил спрян от руски патрул по пътя от централата към Енергодар. Мъжът със завързани очи е отведен в неизвестна посока.

Все още няма информация нито за местонахождението на Игор Мурашов, нито за съдбата му.

Припомняме, че след като директорът на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че е готов да продължи консултациите с Украйна и Русия за създаване на зона за сигурност около ядрената централа и дори обяви, че има малък напредък в разговорите, миналата седмица последваха нови атаки, за които международната агенция предупреди, че налагат спешност.

"Генералният директор на АЕЦ е лицензирано лице - той носи основната и изключителна отговорност за ядрената и радиационната безопасност на Запорожката АЕЦ. Задържането му представлява заплаха за работата на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Настоявам руските военни, които контролират Запорожската АЕЦ, служителите на "Росатом", които също се намират незаконно в нашето ядрено съоръжение, да прекратят действията на ядрен тероризъм спрямо ръководството и персонала на АЕЦ, незабавно да освободят управителя на централата и да го върнат към служебните му задължения, за да поддържат безопасната експлоатация на АЕЦ", подчертава Котин.

Вчера при руския ракетен удар по хуманитарен конвой в Запорожие бяха убити най-малко 30 души и 88 бяха ранени. Запорожие е именно една от областите, които бяха анексирани от руския президент Владимир Путин вчера

Ердоган предложи на Зеленски да посредничи за Запорожката АЕЦ

Ердоган предложи на Зеленски да посредничи за Запорожката АЕЦ

Двамата лидери проведоха телефонен разговор

По-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви, че в близко бъдеще трябва да се очаква ескалация на украинския фронт.

Руските войски обстрелват района на Никопол пет пъти с ракетни установки "Град" и тежка артилерия. Изстреляни са повече от 30 снаряда по Никопол, повредени са частни къщи, стопански постройки, кафене и хотел, съобщи началникът на военната администрация на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

В сутрешната си оперативна свода генералния щаб на Украйна заявява, че руските окупатори продължават да съсредоточават усилията си върху опитите за пълна окупация на Донецка област, която до този момент не са постигнали.

По-специално се обръща внимание на Слобожанското направление, както и в посока Краматорск. Силен остава обстрелът и в посока Бахмут и района на Авдийвка. В Запорожкото направление е регистриран обстрел в районите на населените места Малая Токмачка, Железнодорожне, Хулайполе и Новоандреевка.

Руснаците също така обстрелват украинските позиции по линията на съприкосновение и извършват въздушно разузнаване.

30 загинали и 88 ранени при руския въздушен удар в Запорожие

30 загинали и 88 ранени при руския въздушен удар в Запорожие

Сред убитите има и две деца