Споразумението между Киев и Москва за Запорожката атомна електроцентрала може да бъде постигнато чрез посредничеството на Турция, подобно на сделката между двете страни за износа на зърно. Това подчерта турският президент Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

Турската държавна телевизия ТРТ-Хабер съобщава, че Ердоган е предложил на Зеленски да посредничи за създаването на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ.

Според него референдумите, проведени в контролираните от Русия украински територии, могат да възпрепятстват дипломатическите усилия за мирно разрешаване на конфликта.

Путин уверил Ердоган, че иска да прекрати конфликта в Украйна възможно най-скоро

Путин уверил Ердоган, че иска да прекрати конфликта в Украйна възможно най-скоро

Турският президент не е предложил на Путин да организира преговори със Зеленски

По време на разговора Ердоган похвали дългоочакваната размяна на военнопленници между Русия и Украйна и потвърди подкрепата на Анкара за прекратяване на войната по мирен път.

По-рано турският президент заяви, че страната му няма да приеме резултатите от четирите референдума в Украйна, отбелязвайки, че това е така от 2014 г., когато започна първата конфронтация между Москва и Киев.

Турция, която поддържа приятелски връзки както с Москва, така и с Киев, достави на Украйна дронове и отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия.

Ердоган предложи на Путин да посредничи за Запорожката АЕЦ

Ердоган предложи на Путин да посредничи за Запорожката АЕЦ

Турският президент не иска нов Чернобил