Турция може да посредничи в противопоставянето по въпроса със Запорожката атомна електроцентрала, която е окупирана от руските войски. Това заяви в телефонен разговор президентът Реджеп Тайип Ердоган на руския си колега Владимир Путин, съобщава "Франс прес".

"Президентът Ердоган заяви, че Турция може да играе ролята на посредник за Запорожката АЕЦ, както направи при сделката за зърно", съобщиха от турското президентство, имайки предвид споразумението за износ на зърно, подписано през юли от Киев и Москва с ООН и Турция като гарант.

Миналия месец Ердоган предупреди за опасност от ядрена катастрофа, когато посети Лвов за разговори с украинския си колега Володимир Зеленски.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели на Запорожката АЕЦ

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели на Запорожката АЕЦ

Не са засегнати критични обекти и агрегати

"Притеснени сме. Не искаме нов Чернобил", заяви турският лидер.

Нараства тревогата около най-голямата ядрена централа в Европа, която е под руски контрол.

Вчера Украйна съобщи, че е бомбардирала руска база в близкия град Енергодар, унищожавайки три артилерийски системи, както и склад за боеприпаси.

Екип от 14 души от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) посети Запорожката АЕЦ, като шефът на агенцията Рафаел Гроси заяви, че физическата цялост на централата е била нарушена.

МААЕ: Физическата цялост на Запорожката АЕЦ е нарушена
Обновена

МААЕ: Физическата цялост на Запорожката АЕЦ е нарушена

Украйна не очаква безпристрастна оценка от МААЕ поради руска намеса

Турция, която поддържа приятелски връзки както с Москва, така и с Киев, достави на Украйна дронове и отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия.

Преди да се срещне със Зеленски, Ердоган се срещна с Путин в Сочи, където двете страни обещаха да засилят икономическото си сътрудничество.

По време на днешния телефонен разговор Ердоган и Путин се съгласиха да разговарят допълнително в Самарканд в кулоарите на срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество на 15-16 септември, съобщиха от президентството на Турция.