Физическата цялост на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна е била нарушена неколкократно. Това заяви ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от "Ройтерс".

Той изрази безпокойство от ситуацията там.

Гроси направи изявлението си, след като проведе няколкочасова инспекция в централата вчера, по време на която "в неудобна близост" е имало обстрел.

Той и неговият екип от експерти на ООН се върнаха днес през фронтовите линии, за да оценят физическите щети на най-голямата АЕЦ в Европа.

Мястото беше превзето от руските сили скоро след като те нахлуха в Украйна в края на февруари, което породи дълбока загриженост относно възможността обстрелът в близост да доведе до ядрена катастрофа.

Двама представители на МААЕ могат да останат за постоянно в Запорожката АЕЦ

Двама представители на МААЕ могат да останат за постоянно в Запорожката АЕЦ

Но Украйна държи да контролира централата

Москва и Киев взаимно си отправят взаимни обвинения. Киев твърди, че Москва използва съоръжението, за да защити силите си - обвинение, което Русия отрича, отхвърляйки призивите да изтегли войските си. Централата продължава да работи с от украинския си персонал.

При завръщането си в контролирана от Украйна територия Гроси заяви: "Очевидно е, че централата и физическата й цялост са били нарушени няколко пъти... това е нещо, което не може да продължава".

Той посочи, че неговите експерти ще останат в съоръжението, докато ситуацията се стабилизира.

Гроси обясни, че е успял да обиколи целия обект, като е инспектирал ключови зони, като аварийните системи и контролните зали. На екипа му сега предстои много работа, за да завърши анализа на техническите аспекти.

Спряха реактор в Запорожката АЕЦ заради обстрел
Обновена

Спряха реактор в Запорожката АЕЦ заради обстрел

Русия обвини Украйна в опит за диверсия

"Ние няма да ходим никъде. МААЕ вече е в централата и няма да мърда от там", подчерта шефът на надзорния орган на ООН.

По негови думи експертите ще предоставят безпристрастна, неутрална и технически обоснована оценка на случващото се на място.

Екипът на МААЕ беше забавен няколко часа поради обстрел в близост до площадката на централата.

"Имаше моменти, в които огънят беше очевиден, тежки картечници, артилерийски минохвъргачки, на два или три пъти беше наистина много тревожно, бих казал за всички нас", отбеляза Гроси.

Вчера един от реакторите на централата беше спрян поради обстрел.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели на Запорожката АЕЦ

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели на Запорожката АЕЦ

Не са засегнати критични обекти и агрегати

От своя страна украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" заяви, че ще бъде "трудно" за МААЕ да направи безпристрастна оценка на ситуацията в централата поради руска намеса.

В "Телеграм" от "Енергоатом" посочиха и че мисията на МААЕ не е била допусната да влезе в кризисния център на централата, където според Украйна Русия е разположила "руски военен персонал, който представителите на МААЕ не трябваше да виждат".

Руските окупатори лъжат, изопачават фактите и доказателствата, които свидетелстват за техния обстрел на електроцентралата, както и за последствията от щетите върху инфраструктурата, изтъкват от "Енергоатом" и обобщават: "Ясно е, че при такива условия ще бъде трудно за МААЕ да направи безпристрастна оценка на ситуацията".