Някои членове на инспекционен екип от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) бяха видени да напускат контролираната от Русия ядрена централа Запорожия в Южна Украйна в четвъртък, след като прекараха няколко часа на мястото, съобщава репортер на "Ройтерс" на място.

Четири от деветте превозни средства на делегацията на МААЕ са напуснали територията на съоръжението, според руската агенция "Интерфакс".

Екип от 14 инспектори от МААЕ пристигна по-рано в контролираната от Москва АЕЦ. 

"Обстрелът в близост до който и да е ядрен обект очевидно е сериозно безпокойство и трябва да го избягваме, когато е възможно", коментира пред "Франс 24" риска от ядрена авария д-р Рос Пийл, мениджър за изследвания и трансфер на знания в Департамента по военни изследвания и Центъра за изследвания в областта на науката и сигурността в Кралския колеж в Лондон.

С пристигането на инспекторите на МААЕ, д-р Пийл се надява, че всичко ще се успокои не трябва да има ядрена авария.

Наблюдателите на МААЕ искат да останат в Запорожката АЕЦ, коментира ръководителят на мисията Рафаел Гроси. Без да уточнява за какво става дума, той заяви, че е събрал достатъчно важна информация, пише БиБиСи.

Той даде заявката служители на МААЕ да останат до 3 септември, а после да се разработи механизъм за постоянно присъствие на наблюдатели в района на централата.

Ръководителят на МААЕ също така не изключва, че екипът му да разговаря с жителите на Енергодар. "Екипът ми ще остане тук. Те ще се опитат да намерят възможност да общуват с тях", каза той, пише ТАСС.

Мисията на МААЕ пристигна в Запорожката АЕЦ

Мисията на МААЕ пристигна в Запорожката АЕЦ

Тя ще оцени обективно състоянието на централата