До двама представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) могат да присъстват постоянно в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна.

Това заяви министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко, цитиран от "Укринформ".

"Там може постоянно да присъстват до двама специалисти от някои мисии. Ние не сме против постоянното присъствие на МААЕ, но за нас е важно атомната централа да бъде под вътрешен контрол", каза той.

Екипът на МААЕ остава в района на Запорожие
Обновена

Екипът на МААЕ остава в района на Запорожие

Поне до 3 септември

Галушченко подчерта, че за да се изпълнят всички препоръки на агенцията, които тя ще даде въз основа на резултатите от мисията, АЕЦ-ът трябва да бъде под контрола на Украйна.

Припомняме, че генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси напусна Запорожката АЕЦ.

Петима представители на мисията на МААЕ останаха в атомната централа. Очаква се те да останат в Запорожката АЕЦ до 3 септември.

Екип от 14 инспектори от МААЕ пристигна по-рано в контролираната от Москва АЕЦ.

"Обстрелът в близост до който и да е ядрен обект очевидно е сериозно безпокойство и трябва да го избягваме, когато е възможно", коментира риска от ядрена авария д-р Рос Пийл, мениджър за изследвания и трансфер на знания в Департамента по военни изследвания и Центъра за изследвания в областта на науката и сигурността в Кралския колеж в Лондон.

С пристигането на инспекторите на МААЕ, д-р Пийл се надява, че всичко ще се успокои не трябва да има ядрена авария.

Наблюдателите на МААЕ искат да останат в Запорожката АЕЦ, коментира ръководителят на мисията Рафаел Гроси. Без да уточнява за какво става дума, той заяви, че е събрал достатъчно важна информация.

Окупационните власти в Запорожка област бавят мисията на МААЕ

Окупационните власти в Запорожка област бавят мисията на МААЕ

Руската страна е предлагала мисията да тръгне от окупираните територии