Един от двата работещи реактора в контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна е спрян поради руски обстрел, съобщи операторът "Енергоатом", цитиран от Ройтерс.

"В резултат на поредния минометен обстрел от руските сили на площадката на Запорожката атомна електроцентрала се задейства аварийната защита и работещият пети енергоблок беше спрян", написа "Енергоатом" в "Телеграм".

От "Енергоатом" добавиха, че "енергоблок №6 продължава да работи в енергийната система на Украйна" и доставя електроенергия за собствените нужди на централата.

От своя страна Русия обвини Украйна, че около 06:00 ч. сутринта украински войски в две диверсионни групи до 60 души със седем лодки са дебаркирали на брега на Каховския язовир, на три километра североизточно от Запорожката атомна електроцентрала и са се опитали да превземат централата", заяви руското министерство на отбраната, като добави, че руските въоръжени сили са предприели мерки за унищожаване на противника, включително с помощта на авиация.

Както уточняват от руското отбранително ведомство, също от 8:00 ч. сутринта въоръжените сили на Украйна са обстрелвали сборния пункт на мисията на МААЕ в района на селището Василевка и Запорожката атомна електроцентрала. По-специално, четири снаряда са избухнали на разстояние 400 м от първи енергоблок на АЕЦ. "Провокацията на киевския режим е насочена към осуетяване на пристигането на работната група на МААЕ в Запорожката атомна електроцентрала", подчертаха от руското министерство на отбраната.

Припомняме, че днес се очаква в централата да пристигне мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Експертите, оглавяванни от директора на Агенцията Рафаел Гроси потеглиха от Киев в сряда сутринта, след като самият Гроси във вторник се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски. На срещата Зеленски изрази желание мисията не само да установи какво е състоянието на централата, но да поиска от Русия да изтегли войските си от нея и площадката й да бъде обявена за демилитаризирана зона. По-рано той обвини руската страна, че излага Европа на риск от ядрена катастрофа.

Украински медии съобщиха, че тази сутрин мисията е потеглила от град Запорожие към централата.

Руски и украински източници отново си размениха обвинения за обстрел и удари срещу Енергодар и на 31 август. Спонсорирани от Кремъл източници твърдяха, че украинските сили са извършили удар с безпилотен летателен апарат (БЛА) по сградата на градския съвет на Енергодар, а украински официални лица заявиха, че руските сили обстреляха сградата в опит да обвинят украинските сили преди посещението на МААЕ. 

Запорожката АЕЦ е под контрола на руските военни от началото на март. Според "Енергоатом" руските военни са поставили военна техника в централата. Това се потвърждава и от персонала, работещ там, според Би Би Си.

През последния месец станцията редовно е обект на обстрел, в който украинската и руската страна се обвиняват взаимно.

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Централата е обстрелвана отново