Украинският президент Володимир Зеленски подчерта в сряда по време на видеообръщението си към Съвета за сигурност на ООН, че Русия е поставила целия свят "на ръба на радиационната катастрофа", относно събитията, случващи се в близост до АЕЦ "Запорожие", пишат СиЕнЕн и "Ню Йорк Таймс"

"Факт е, че руската армия превърна територията на най-голямата атомна електроцентрала в Европа във военна зона", каза Зеленски и добави, че поради "въоръжените провокации и обстрели на Русия" континентът е "изправен пред заплахата от радиационно замърсяване."

Лидерът на Украйна подчерта, че мисията на МААЕ "трябва да поеме постоянен контрол върху ситуацията в Запорожката атомна централа възможно най-скоро", а Москва трябва "безусловно да спре ядрения шантаж и напълно да се оттегли от АЕЦ".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също каза, че е "сериозно загрижен" от ситуацията в Запорожие.

"Предупредителните светлини мигат. Всички действия, които могат да застрашат физическата цялост, безопасността или сигурността на ядрената централа, са просто неприемливи. Всяка по-нататъшна ескалация на ситуацията може да доведе до унищожение", каза Гутериш, докато говори в Съвета за сигурност на ООН.

Секретариатът на ООН е в тесен контакт с МААЕ, за да подкрепи всяка мисия до електроцентралата от Киев, при условие че Русия и Украйна са съгласни.

Росгвардия съобщи, че е задържала служители на АЕЦ "Запорожие"

Росгвардия съобщи, че е задържала служители на АЕЦ "Запорожие"

Предали на украинските въоръжени сили информация

Докато представители на ООН пледираха за инспекция и демилитаризация на разрушена от битка атомна електроцентрала, попаднала във войната на Русия срещу Украйна, двете страни си размениха остри обвинения на заседание на Съвета за сигурност и пътят за предотвратяване на ядрена катастрофа остана неясен.

Боевете в близост до АЕЦ "Запорожие", най-голямата в Европа, предизвикаха тревога през последните дни на фона на опасения, че превръщането на централата в театър на войната може да доведе до риск от катастрофална ядрена авария.

Съветът за сигурност проведе извънредно заседание във вторник по искане на Русия, за да обсъди ситуацията около централата. И въпреки противоречивите разкази за отговорността за ескалиращата заплаха - Русия и Украйна се обвиняват една друга - съветът беше единодушен в тревогата си за рисковете за централата и призовава за прекратяване на боевете.

Розмари Ди Карло, върховният ръководител на ООН по политическите въпроси и въпросите за изграждане на мира, се обърна към съвета и призова Русия и Украйна да осигурят сигурен и незабавен достъп на инспектори от ядрения надзорен орган на ООН, Международната агенция за атомна енергия.

"Необходимо е спешно споразумение, за да се възстанови Запорожие като чисто гражданска инфраструктура и да се гарантира безопасността на района", каза Ди Карло. "Трябва да сме ясни, че всякакви потенциални щети на Запорожие или други ядрени съоръжения в Украйна, водещи до евентуален ядрен инцидент, биха имали катастрофални последици не само за непосредствената околност, но и за региона и извън него."

"За да перифразираме предупреждението на генералния секретар, всяка потенциална вреда за Запорожие е самоубийствена", добави тя.

Руските военни поеха контрола над обекта през март, но украински техници все още управляват съоръжението. Боевете в близост до централата продължават, включително неотдавнашен обстрел, опасно близо до реакторите.

Руският посланик Василий Небензя описа поредица от артилерийски и безпилотни атаки срещу централата, за които твърди, че са извършени от украинските сили, отбелязвайки, че някои от тях са включвали произведени в Америка оръжия, обвинения, които Украйна нарече смешни.

Небензя вдигна снимка, за която каза, че показва разрушения. Той каза, че западните дипломати са били в "паралелна реалност", когато обвиняват Русия, че атакува ядрена централа, която нейните собствени военни защитават.

Той каза, че Русия ще подкрепи МААЕ инспекция на атомната централа и че Русия очаква мисията да се проведе в близко бъдеще, така че "експертите да могат да потвърдят реалната ситуация".

Заместник-посланикът на САЩ в ООН Ричард М. Милс каза, че хората са ужасени да живеят близо до централата и обвини Русия, че тласка света към "ръба на ядрена катастрофа".

"Русия създаде този риск и само Русия може да го обезвреди", каза той, като призова Москва да се вслуша в призива на ООН да изтегли войските си и да създаде демилитаризирана зона около централата. Той добави: "Защо, за бога, едно ядрено съоръжение се използва като плацдарм за война?"

Часове преди началото на срещата на ООН украинското военно разузнаване каза, че Русия е обстрелвала ями за пепел близо до съоръжението в Запорожие, вдигайки облаци от токсичен прах и причинявайки повишаване на нивата на радиация в района. Не бяха представени подробности за това колко са се повишили нивата или дали прахът представлява заплаха за здравето.

Украинският посланик в ООН Сергий Кислиця каза, че съветът е "загубил повече от час, за да изслуша множество измислени фрагменти" от Русия и отрече обвиненията, че украинските сили са обстрелвали централата. Той каза, че предвид травматичния опит на страната с аварията в Чернобил, Украйна няма да атакува ядрено съоръжение на собствена територия.

Кислиця коментира, че въпреки че Украйна подкрепя посещението на инспекторите на ООН в завода, тя е загрижена, че екипът ще бъде обект на "руски театър" и опит на Русия да принуди украинския персонал, който той нарече "заложници", да каже и да покаже каквото иска Русия на инспекторите.

Боевете около атомната централа се очертават като един от най-сериозните рискове в продължителния конфликт. Враждебните действия на юг се засилват, тъй като Русия има за цел да укрепи отбранителните си позиции в земите, които е завзела, а Украйна се опитва да събере контранастъпление.

МААЕ издаде изявление, в което описва някои от щетите, които Украйна е докладвала на агенцията през последните дни, заявявайки, че това показва спешната нужда от посещение на инспектори. Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси, каза, че посещението може да се осъществи "през следващите няколко дни", ако преговорите с Русия и Украйна относно достъпа успеят.

Шефът на МААЕ оглавява лично мисия в Запорожката АЕЦ

Шефът на МААЕ оглавява лично мисия в Запорожката АЕЦ

Мисията трябва да се осъществи "до дни"