Руската Федерална служба за охрана съобщи за задържането на двама служители на Запорожската атомна електроцентрала, които, както се твърди, са предали на украинските въоръжени сили информация за това къде на територията на централата се намират оборудване и персонал.

Малко по-късно руските власти съобщават и за задържането на "нарушител на разрешителния режим", когото в изявлението наричат "съучастник на украинските въоръжени сили, който е предавал координати на движението на колони с руска техника".

Все още не е напълно ясно дали той е един от двамата задържани от първия доклад, или това е третото задържане, извършено в сряда.

Според изявление на руската агенция действията на задържаните са представлявали заплаха за безопасността на Запорожката атомна електроцентрала.

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Централата е обстрелвана отново

От Росгвардия припомнят, че общо 26 "нарушители на разрешителния режим" са били задържани на място от 4 март, когато АЕЦ-а премина под контрола на руските военни.

"В момента, благодарение на координираното сътрудничество между личния състав на Росгвардия и Въоръжените сили на Русия, персоналът на Запорожката АЕЦ продължава да работи както обикновено, да поддържа съоръженията на централата и да следи радиационната обстановка", заявиха от министерството.

Припомняме, че в рамките на няколко дни се очаква най-накрая на пристигне комисия от МААЕ, ръководена лично от председателя й Рафаел Гроси, след месеци на неяснота кой точно контролира работата на централата. В последния един месец напрежението рязко се повиши, като двете страни, Украйна и Русия, взаимно се обвиняват в обстрел и застрашаване на сигурността на ядрения обект. 

ЕС и 42 държави призовават Русия да се изтегли от Запорожката АЕЦ

ЕС и 42 държави призовават Русия да се изтегли от Запорожката АЕЦ

Международната общност ще държи Русия отговорна за нейната агресия и Русия трябва да носи пълна отговорност за своите незаконни действия в Украйна", се казва в документа

Според Киев руската армия периодично обстрелва Запорожката АЕЦ, за да обвини Украйна за това и да провокира изключването на централата от украинските енергийни мрежи. Русия твърди, че Запорожката атомна електроцентрала е атакувана от въоръжените сили на Украйна.

Украйна не веднъж предупреди, че очаква провокации под чужд флаг от страна на Русия и обвини Владимир Путин в ядрен тероризъм и шантаж. Само преди няколко дни бе потвърдено, че в централата има разположена руска военна техника.

Миналата седмица Владимир Путин обсъди ситуацията в АЕЦ с френския президент Еманюел Макрон, като това беше първият разговор на руски президент с европейски лидер от месеци.

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия".

Русия отхвърли предложението на ООН за демилитаризиране на Запорожката АЕЦ

Русия отхвърли предложението на ООН за демилитаризиране на Запорожката АЕЦ

Това излагало централата на по-голям риск, според Москва