Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е обсъдил "ядрения тероризъм на Русия" в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна по време на разговор с френския си колега Еманюел Макрон, съобщава "Ройтерс".

В Туитър той не даде повече подробности за проведената дискусия относно централата, която беше превзета от Русия през март след нахлуването й в Украйна на 24 февруари.

Вчера Зеленски призова света да покаже "сила и решителност", за да защити атомната електроцентрала - най-голямата в Европа, след обстрела в близост до нея, за който Киев и Москва се обвиняват взаимно.

Руската окупационна администрация иска режим на тишина около АЕЦ Запорожие

Руската окупационна администрация иска режим на тишина около АЕЦ Запорожие

Това щяло да отрезви главите на украинските националисти, които шантажират света

"Продължава диалогът с френския президент Еманюел Макрон. Информиран е за ситуацията на фронта, за руския ядрен тероризъм в Запорожката атомна електроцентрала", написа украинският президент в социалната медия.

"Благодарих му за осезаемата помощ на Франция за отбраната. Обсъдихме макрофинансовата помощ за Украйна и предизвикателствата, свързани с продоволствената сигурност. Трябва да увеличим санкциите срещу Русия", посочва още той.

ЕС и 42 държави призовават Русия да се изтегли от Запорожката АЕЦ

ЕС и 42 държави призовават Русия да се изтегли от Запорожката АЕЦ

Международната общност ще държи Русия отговорна за нейната агресия и Русия трябва да носи пълна отговорност за своите незаконни действия в Украйна", се казва в документа