Русия е започнала мобилизация на мъже в наборна възраст в окупираните от нея Запорожка и Херсонска област. Това съобщи украинското министерство на отбраната.

Ведомството твърди, че призовките са били връчени на лица, отказали се от украинско гражданство, които са получили паспорти на Руската федерация.

Този ход идва само ден, след като Русия стартира своя план за анексиране на около 15% от украинската територия чрез референдуми в четири региона, контролирани от руските сили.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната. Той аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия.

Започва гласуването на референдумите в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Започва гласуването на референдумите в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Украйна няма да да приеме руския контрол, над която и да е нейна територия

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

Впоследствие от руското Министерство на отбраната уточниха, че някои руски експерти в областта на технологиите, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна като част от руската мобилизационна кампания.

Русия уточнява със списъци кой не подлежи на мобилизация

Русия уточнява със списъци кой не подлежи на мобилизация

Вече стана ясно, че служителите в няколко професии няма да бъдат привиквани