Руските власти са започнали евакуация на държавни институции от Херсонска област към територията на Автономна република Крим. Това са съобщили от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в последната си оперативна информация, публикувана във "Фейсбук" и цитирана от "Укринформ".

По данни, предоставени към 18:00 часа на 16 октомври, противникът се опитва да задържи временно превзетите територии, съсредоточавайки усилията си върху опити за прекъсване на действията на украинските сили за отбрана в определени направления, и води настъпателни действия в Бахмут и Авдиевка.

Руските сили са обстрелвали позициите на украинските войски по линията на съприкосновение, укрепват отбранителни позиции в определени направления и водят разузнаване от въздуха.

Нарушавайки нормите на международното хуманитарно право, законите и обичаите на войната, врагът продължава да атакува гражданската инфраструктура и цивилните жилищни райони.

Властите в Херсонска област искат помощ от Русия за евакуация на населението

Властите в Херсонска област искат помощ от Русия за евакуация на населението

Украинските сили напредват бързо към Херсон

През изминалото денонощие руснаците са нанесли 1 ракетен удар и 10 въздушни удара, 8 стрелби с РСЗО.

Повече от 10 населени места попаднаха под вражески обстрел, включително Стрилеча и Терни в Харковска област, Павливка и Новосилка в Донецка област и Правдине и Билохирка в Херсонска област.

Във волинското и полиското направление ситуацията не се е променила съществено. Все още съществува заплаха от въздушни и ракетни удари, както и от разполагане на безпилотни самолети Shahed -136, изстреляни от територията на Беларус.

В други посоки врагът използва танкове, минохвъргачки и различни видове артилерия за обстрел на населени места:

в посока Сиверски противникът обстрелва райони в близост до селищата Сенкивка, Хасичивка, Николаевка и Прогрес на Черниговска област и Бачивск, Соснивка и Покровка на Сумска област;

в посока Слобожанске - райони близо до Козача Лопан, Стрилеча, Охирцеве, Хатишче, Вовчански хутори, Зибине, Липци, Заричне и Купянск-Вузловий на Харковска област;

в посока Краматорск - райони по протежение на линията на съприкосновение, включително селищата Хрекивка и Билохоривка в Луганска област и Заричне, Роздоливка, Серебрянка и Яковливка в Донецка област;

в направленията на Бахмут и Авдиевка противникът нанася удари по цялата линия на съприкосновение.

в новопавливското и запорожското направление врагът обстрелва повече от 25 населени места, включително Вилне поле, Времивка, Велика Новосилка, Новопил, Золота Нива и Вугледар от Донецка област и Зелени Хай, Щербаки, Орихов и Чаривне от Запорожска област. "

В посока Южен Бух повече от 35 населени места по линията на съприкосновение попаднаха под вражески обстрел, включително Билохирка, Новоолександровка, Сухий Ставок в Херсонска област и Широке, Киселивка, Тернови поди и Степова долина в Николаевска област

Отбелязва се, че руснаците затягат мерките за филтриране в Херсонска област и са започнали процеса на евакуация на така наречените "държавни" институции. От Херсон към временно окупираната територия на Крим се евакуират служители и имущество на банки и пенсионен фонд.

"Нивото на морално-психологическото състояние на населението в граничните райони на Руската федерация значително се понижи. По-специално това се дължи на липсата на медицинска помощ за цивилните. Според наличната информация, поради мобилизацията на здравни работници и увеличен поток от ранени, цивилни се отказват от медицинска помощ в болниците на Белгородска област", ​​се казва в доклада.

Евакуацията в Херсон била необходима за "прочистване" на територията

Евакуацията в Херсон била необходима за "прочистване" на територията

Пращат хората "за почивка и възстановяване в Русия"

Въоръжените сили на Украйна твърдят, че са ликвидирали около 65 000 руски нашественици от 24 февруари до 16 октомври.

Припомняме, че на 14 октомври, властите на Херсонска област настоятелно препоръчаха жителите да отидат в безопасни региони на Русия, тъй като това "ще позволи на военните да "прочистят" територията", каза заместник-началникът на областната администрация Кирил Стремоусов.

По думите му присъствието на голям брой цивилни затруднява маневрирането на военните и е опасно за живота на гражданите.

Русия призна: Украйна проби отбраната ни в Херсон и Луганск

Русия призна: Украйна проби отбраната ни в Херсон и Луганск

Настъпление на широк фронт срещу окупаторите

Херсон и областта бяха превзети още в първите дни на руската агресия в Украйна. Херсонска и Запорожка области (само контролираната от Русия част) бяха анексирани от руския президент Владимир Путин на 30 септември, заедно с т.нар. Донецка и Луганска народни републики, които бяха провъзгласени от проруските сепаратисти още през 2014 година и не са международно признати.