Ръководителят на окупационните власти на Херсонска област Владимир Салдо поиска от Москва да помогне за евакуацията на жителите на региона в Русия - в Крим, Краснодарския край и други региони, цитира думите му руският телевизионен канал "Крим 24", който се контролира от окупационните власти на полуострова. Информацията е споделена от руски и украински медии и Руската служба на Би Би Си.

"Изведете децата си и си тръгнете сами. Обръщайки се към ръководството на страната, искам да ги помоля за помощ при организирането на таза работа", каза Салдо.

"Градовете в Херсонска област са подложени на ракетни удари всеки ден. Тези ракетни удари нанасят сериозни щети преди всичко на жителите. Целите, които поразяват ракетите, са хотели, жилищни сгради, пазари, където има много цивилни", цитира думите на Владимир Салдо телевизионният канал "Крим 24".

Той отбеляза, че жителите на Херсонска област знаят, че Русия не изоставя собствения си народ и дава рамо там, където е трудно.

Владимир Салдо по-рано заяви, че е получил обаждания от ръководители на редица региони на Руската федерация, които са заявили готовност да приемат деца. Същата възможност се предоставя и на възрастни хора.

Според него необходимостта от евакуация на цивилното население се дължи на факта, че въоръжените сили на Украйна атакуват Херсон, Нова Каховка, Голи Пристан и Чернобаевка.

По-рано в четвъртък обаче британското разузнаване съобщи, че проруската администрация на региона е започнала евакуация, тъй като предполага предстоящо навлизане на украински войски в самия Херсон.

Херсон и областта бяха превзети още в първите дни на руската агресия в Украйна. Херсонска и Запорожка области (само контролираната от Русия част) бяха анексирани от руския президент Владимир Путин на 30 септември, заедно с т.нар. Донецка и Луганска народни републики, които бяха провъзгласени от проруските сепаратисти още през 2014 година и не са международно признати.

Американски служители и конгресмени по-рано предупредиха, че ако Украйна иска да лиши Русия от шанса да консолидира влиянието си в региона, ще се изправи пред решителна битка за Херсон преди да настъпи зимата.

От Пентагона са заявили, че Киев трябва да се възползва от настъпателния импулс на изток, за да изтласка руските сили от стратегически важни райони, осигуряващи достъп до Черно море.

Вторият човек в Херсон предложи на Сергей Шойгу да се застреля

Вторият човек в Херсон предложи на Сергей Шойгу да се застреля

Поредният критичен глас срещу кремълската върхушка