Разузнаването на британското министерство на отбраната посвещава поредния си доклад за ситуацията в Украйна на развитието на събитията в Херсонска област, където окупационните власти, очевидно, се готвят за навлизането на украински войски в самия Херсон, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Руските войски, които в началото на октомври отстъпиха на около 20 км северно в посока Херсон, се опитват да укрепят нова фронтова линия западно от село Милово.

В тези райони продължават тежките боеве, особено на запад от фронтовата линия, където руският фланг вече не е защитен от река Ингулец поради успешното настъпление на украинските сили. По-голямата част от руските сили в този район са недокомплектовани формирования на Въздушно-десантните войски (ВДВ).

През последните дни руските окупационни власти очевидно са дали заповед за подготовка за евакуация на част от цивилните от Херсон. Вероятно те очакват боевете да се разпространят в самия град Херсон.

Припомняме, че във ранните часове на вторник бе задействана противовъздушната отбрана на града като в небето над Херсон са чути десетина експлозии. Тогава нямаше информация за щети и пострадали на земята. В Херсон и Херсонска област действа и украинско съпротивително движение.

Херсон и областта бяха превзети още в първите дни на руската агресия в Украйна. Херсонска и Запорожка области (само контролираната от Русия част) бяха анексирани от руския президент Владимир Путин на 30 септември, заедно с т.нар. Донецка и Луганска народни републики, които бяха провъзгласени от проруските сепаратисти още през 2014 година и не са международно признати. 

Британското разузнаване: Русия ще отбранява Херсон до последно

Британското разузнаване: Русия ще отбранява Херсон до последно

Там се прехвърлят нови части