Заместник-ръководителят на руската окупационна администрация в Херсон Кирил Стремоусов отправи остра критика срещу "московските генерали" и предложи министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу да се застреля заради неуспехите на руската армия в Украйна, в много рядко публично порицание на висшето ръководство на Кремъл, предава Ройтерс.

След повече от седем месеца война в Украйна, основните военни цели на Русия все още не са постигнати,а руските сили претърпяха поредица от поражения на бойното поле през последните месеци, принуждавайки Путин да обяви частична мобилизация.

Изтеглянето на руските сили от стратегически важния град Лиман накара тази седмица двама могъщи съюзници на руския президент Владимир Путин публично да се подиграят на лидерите на армията.

Кадиров: Москва трябва да обмисли употребата на ядрено оръжие

Кадиров: Москва трябва да обмисли употребата на ядрено оръжие

Пригожин подкрепя Кадиров в атаките му срещу военните

В четириминутно видео съобщение Кирил Стремоусов публично се скара на "генералите и министрите" в Москва, че не разбират проблемите на фронта.

"Наистина мнозина казват: министър на отбраната, който е допуснал такова състояние на нещата, като офицер би се застрелял", каза Стремоусов. "Но знаете, че думата "офицер" е неразбираема за мнозина."

Подобна публична - и обидна - критика към висшия екип на Путин от системата е изключително рядка в съвременна Русия.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу, един от най-близките съюзници на Путин, беше назначен през 2012 г. Тяхното приятелство е толкова близко, че двамата мъже редовно прекарваха отпуските си заедно в горите и планините в родната на Шойгу република Тува.

ISW: Путин подготвя почвата Шойгу да поеме вината за провала в Украйна

ISW: Путин подготвя почвата Шойгу да поеме вината за провала в Украйна

Стъпки към анексия на фона на украински успехи

Министерството на отбраната отказа незабавен коментар.

Стремоусов допълва критиките си с хвалебствени думи за войниците, които стояха до смъртта си, за да защитят страната си, противопоставяйки техния героизъм на "некомпетентните военачалници" в Москва.

"Да кажем това: Министерството на отбраната не се състои само от министри, генерали, корумпирани мародери и друга разна измет, а от всички онези герои, които днес са дали живота си, които стоят докрай", каза Стремоусов.

Стремоусов похвали чеченския лидер Рамзан Кадиров, който публично се скара на висшето ръководство.

"Съгласен съм с Рамзан Ахматович Кадиров, който повдигна този въпрос. Браво", каза той.

Кадиров стана генерал-полковник

Кадиров стана генерал-полковник

Путин го повиши за рождения му ден

Припомняме, че на 30 септември Путин подписа "договори за присъединяване" с четири украински региона - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка (Русия контролира по-голямата част от нея без главния град Запорожие - бел.ред.) области, с което де факто ги анексира сред "референдуми" ,които не получиха признание от международната общност, включтелно от съюзници на Русия като Сърбия. 

Светът осъди анексията на украински територии от Русия

Светът осъди анексията на украински територии от Русия

Русия прави нов опит за грубо пренебрегване на международното право